16 grudnia 2015

Karp po wielkopolsku czyli w sosie piernikowym

karp gotowany
Karp po wielkopolsku czyli w sosie piernikowym
Nie wyobrażam sobie Wigilii bez karpia i zupy rybnej. Dla mnie to potrawy obowiązkowe. Wiem, że w dawniej kuchni polskiej na wigilijnym stole królowały bardziej szlachetne ryby: sandacze, szczupaki, jesiotry – bardzo je cenię i lubię. Jednak smaki dzieciństwa pozostają głęboko ukryte w mojej świadomości i do dziś zapach smażonego karpia zwiastuje zbliżającą się  wspólną wieczerzę. Dodatkiem, który sprawia, że karp smakuje wyjątkowo jest sos piernikowy z bakaliami. To danie typowe dla kuchni wielkopolskiej i jeśli do tej pory go nie próbowaliście, to zachęcam do przygotowania go na zbliżające się Święta.

Składniki:
  • karp 1,2 – 1,5 kg
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • por
  • seler
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka pieprzu w ziarenkach

Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 5 (80 g) pierniczków „katarzynek” bez czekolady
  • 3 – 4 szklanki wywaru rybnego
  • garść migdałów
  • garść rodzynek
  • cytryna
  • sól
  • pieprz


Z włoszczyzny, cebuli, czosnku, soli, liści laurowych, pieprzu,  ziela angielskiego ugotować intensywny wywar warzywny (około 1½ godziny).

Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut po czym obrać ze skóry. Migdały poprzecinać na połówki (lub na słupki). Rodzynki zalać wrzątkiem odstawić na 15 minut i przecedzić.
Płaty karpia oczyścić i w całości ugotować w wywarze warzywnym (około ½ godziny w zależności od wielkości ryby). Rybę ostrożnie wyjąć i trzymać w ciepłym miejscu żeby nie ostygła.

Przygotować sos: w garnku rozpuścić masło z miodem, dodać drobno pokrojone pierniki, lekko zarumienić. Dolać wywar intensywnie mieszając i gotować około 5 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać jeszcze trochę wywaru. Dodać obrane migdały oraz rodzynki. Sos doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ewentualnie miodem.
Całe płaty karpia podawać polane sosem piernikowym.


Smacznego:- )

karp gotowany
Karp po wielkopolsku czyli w sosie piernikowym

karp po wielkopolsku
Karp po wielkopolsku czyli w sosie piernikowym

karp w sosie
Karp po wielkopolsku czyli w sosie piernikowym

4 komentarze:

  1. Wygląda pięknie i pysznie, aż slinka do buzi napływa! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Również nie wyobrażam sobie Wigilii bez karpia :) Twój wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale rewelacyjny sos! Uwielbiam karpia, ale tak podanego nigdy jeszcze nie jadłem! Genialny! Dziękuję Ci za ten przepis. Mam nadzieję, że nie zapomnę o nim i go zrobię na najbliższą wigilię :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię sos podobny, ale dodaję ciemne piwo i redukuję. Rewelacja.

    OdpowiedzUsuń