Karp po wielkopolsku czyli w sosie piernikowym |
Nie wyobrażam sobie Wigilii bez karpia i zupy rybnej. Dla mnie to potrawy obowiązkowe. Wiem, że w dawniej kuchni polskiej na wigilijnym stole królowały bardziej szlachetne ryby: sandacze, szczupaki, jesiotry – bardzo je cenię i lubię. Jednak smaki dzieciństwa pozostają głęboko ukryte w mojej świadomości i do dziś zapach smażonego karpia zwiastuje zbliżającą się wspólną wieczerzę. Dodatkiem, który sprawia, że karp smakuje wyjątkowo jest sos piernikowy z bakaliami. To danie typowe dla kuchni wielkopolskiej i jeśli do tej pory go nie próbowaliście, to zachęcam do przygotowania go na zbliżające się Święta.
Składniki:
- karp 1,2 – 1,5 kg
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- por
- seler
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- Sól
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka pieprzu w ziarenkach
Sos:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu
- 5 (80 g) pierniczków „katarzynek” bez czekolady
- 3 – 4 szklanki wywaru rybnego
- garść migdałów
- garść rodzynek
- cytryna
- sól
- pieprz
Z włoszczyzny, cebuli, czosnku, soli,
liści laurowych, pieprzu, ziela
angielskiego ugotować intensywny wywar warzywny (około 1½ godziny).
Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 15
minut po czym obrać ze skóry. Migdały poprzecinać na połówki (lub na słupki).
Rodzynki zalać wrzątkiem odstawić na 15 minut i przecedzić.
Płaty karpia oczyścić i w całości
ugotować w wywarze warzywnym (około ½ godziny w zależności od wielkości ryby).
Rybę ostrożnie wyjąć i trzymać w ciepłym miejscu żeby nie ostygła.
Przygotować sos: w garnku rozpuścić
masło z miodem, dodać drobno pokrojone pierniki, lekko zarumienić. Dolać wywar
intensywnie mieszając i gotować około 5 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać
jeszcze trochę wywaru. Dodać obrane migdały oraz rodzynki. Sos doprawić do
smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ewentualnie miodem.
Całe płaty karpia podawać polane sosem
piernikowym.
Smacznego:- )
Karp po wielkopolsku czyli w sosie piernikowym |
Karp po wielkopolsku czyli w sosie piernikowym |
Karp po wielkopolsku czyli w sosie piernikowym |
Wygląda pięknie i pysznie, aż slinka do buzi napływa! :)
OdpowiedzUsuńRównież nie wyobrażam sobie Wigilii bez karpia :) Twój wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńAle rewelacyjny sos! Uwielbiam karpia, ale tak podanego nigdy jeszcze nie jadłem! Genialny! Dziękuję Ci za ten przepis. Mam nadzieję, że nie zapomnę o nim i go zrobię na najbliższą wigilię :D
OdpowiedzUsuńRobię sos podobny, ale dodaję ciemne piwo i redukuję. Rewelacja.
OdpowiedzUsuń