Piernikowe brownies z buraków
|
Ciasta z dodatkiem warzyw już nikogo nie dziwią, piekłam już ciasta marchewkowe i z dodatkiem cukinii i dyni. Przyszła w końcu pora na brownies z buraków z dodatkiem przyprawy piernikowej. Ciasto jest pysznie czekoladowe, wilgotne i pachnie Świętami! Wszyscy, którzy go próbowali byli zachwyceni i nie mogli zgadnąć co jest jego głównym składnikiem. Junior stwierdził, że mógłby jeść takie buraki do obiadu ;- ) Jeśli szukacie ciasta, które zastąpi tradycyjny piernik na wigilijnym stole, koniecznie wypróbujcie ten przepis :- )
Składniki na tortownicę (21cm):
Płynne składniki:
- 300 g buraków
- 100 g czekolady gorzkiej 70-90%
- 4 łyżki oleju kokosowego (lub masła)
- 3 - 4 łyżki płynnego miodu
- 3 jajka
Suche składniki:
- 80g mąki owsianej ( lub zmiksowanych płatków owsianych)
- 3 płaskie łyżki kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki przyprawa do piernika
Polewa :
- 100 g roztopionej gorzkiej lub mlecznej czekolady
Buraki upiec w piekarniku (owinięte folą aluminiową) lub ugotować.
Przestudzone ugotowane/upieczone buraki zetrzeć na tarce na małych oczkach. Czekoladę rozpuścić w wodnej z olejem kokosowym, przestudzić. Dodać do buraków razem z jajkami i miodem – dokładnie wymieszać. Połączyć suche składniki ( mąkę owsianą, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika). Suche składniki wymieszać z masa buraczaną. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 50 - 60 minut , w temperaturze 180°C.
Upieczone ciasto ostudzić na kratce i ozdobić roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Smacznego :- )
Piernikowe brownies z buraków
|
Piernikowe brownies z buraków
|
Piernikowe brownies z buraków
|
Przepis bierze udział w konkursie #mój piękny stół
Serdecznie zapraszam na stronę http://mojpieknystol.pl
wspaniałe ciacho!
OdpowiedzUsuńobłędnie wygląda :) a ja jestem na etapie wymyślania bezglutenowego piernika :)
OdpowiedzUsuń