Jarmuż z boczniakami i prażonymi orzeszkami piniowymi |
Dzień dobry w Nowym Roku!!! Jak Wam minęły Święta i pierwsze dni 2016 roku? Przez te dwa tygodnie odpoczęła, spędziłam wspaniałe chwile z najbliższymi i cieszyłam się jak dziecko z długo niewidzianego śniegu. Ucieszył mnie mróz, bo dał nadzieję na prawdziwe morsowanie w przeręblu. Stęskniłam się też za blogowaniem, wracam więc pełna zapału z mnóstwem pomysłów na nowe przepisy. Dziś zaczynam od prostego, szybkiego i przede wszystkim pysznego dania z jarmużu i boczniaków. To taki lekki zamiennik świątecznej kapusty z grzybami ;) Jeśli nie macie pod ręka oleju kokosowego zastąpcie go masłem klarowanym, a orzeszki piniowe słonecznikiem, migdałami lub orzechami włoskimi.
Składniki na 4 porcje:
200 g jarmużu zielonego
250 g boczniaków pokrojonych w paski
1 łyżka oleju kokosowego
2 ząbki czosnku
40 g orzeszków piniowych
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Na suchej patelni uprażyć orzeszki
piniowe – ostudzić.
Olej kokosowy rozgrzać na patelni i
podsmaż posiekany drobno czosnek, uważając żeby się ni przypalił. Dorzucić boczniaki
pokrojone w paski, oprószyć solą i pieprzem – grzyby podsmażać tak aby się
ładnie zarumieniły. Na końcu dodać posiekany jarmuż, dusić na patelni aby
zmiękł. Doprawić do smaku gałka
muszkatołową i ewentualnie pieprzem i solą. Przed podaniem jarmuż z boczniakami
posypać prażonymi orzeszkami piniowymi.
Smacznego :- )
Jarmuż z boczniakami i prażonymi orzeszkami piniowymi |
Jarmuż z boczniakami i prażonymi orzeszkami piniowymi |
Jarmuż z boczniakami i prażonymi orzeszkami piniowymi |
pychotka! i fit!
OdpowiedzUsuńOch! Musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda i pewnie nieziemsko smakuje. P.s nigdy nie jadłam jarmużu;) pozdrawiam Karolina
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj, ja się nim zachwyciłam :) Poza tym jest nieziemsko zdrowy!
UsuńZdjęcia pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
Usuń