Makaron domowy |
Nie ma nic lepszego na przeziębienie niż gorący długo gotowany domowy rosół. Jeśli do tego podamy go z własnoręcznie zrobionym makaronem – cóż myślę że przegoni każda chorobę. Tajnymi składnikami, które dodaję do rosołu zimą jest świeży imbir i czarna rzepa. Taki rosół nie tylko rozgrzewa ale także wzmacnia organizm :- ) Przepis na rosół znajdziecie na blogu, za to dziś podaję przepis na domowy makaron. Nie robię go często, tylko na specjalne okazje albo gorącą prośbę chłopaków. Chyba nie muszę nikogo przekonywać, że ma nic lepszego niż nasz rodzimy makaron jajeczny na niedzielny obiad :- )
Składniki:
- 500 g mąki
- 6 – 8 jaj
- sól
Mąkę przesiać na stolnicę. Jajka ubić
trzepaczką i dodać do mąki. Dodać sól do smaku (ok. ½ łyżeczki). Sól dodać
tylko wtedy, kiedy cały makaron będzie od razu gotowany. Jeśli będzie suszony i przechowywany przez dłuższy czas
należy ją pominąć. Sól wiąże wodę i przyspiesza ewentualne psucie (pleśnienie)
makaronu.
Zagnieść mąkę do środka i wyrabiać
ciasto. Ciasto na makaron niestety wyrabia się dość długo i mozolnie. Na
początku ciasto lepi się mocno do rąk i do stolnicy. Im dłużej jednak wyrabia
się ciasto tym stale się bardziej zwarte i elastyczne. Jeśli ciasto jest za
rzadkie należy dodać niewielką ilość mąki i dalej wyrabiać.
Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione i
elastyczne trzeba odłożyć je przykryte ściereczka na ok. 15 minut, aby
odpoczęło.
Z ciasta odkrawamy porcję i wałkujemy go
na grubość około 3mm. Rozwałkowane ciasto powinno być przejrzyste. Placek
obsypać mąką i zostawić na kilka minut do przeschnięcia.
Ciasto pociąć na paski, obsypać mąką i
ciąć ostrym nożem na cienkie paseczki o grubości 2 - 3 mm. Makaronem
potrząsnąć, aby paski się nie skleiły.
Makaron gotować w osolonej wodzie 3 – 5
minuty.
Smacznego :- )
Makaron domowy |
Makaron domowy |
Makaron domowy |
Makaron domowy |
Makaron domowy |
Zawsze się zbieram do zrobienia mojego własnego, domowego makaronu, no ale jakoś czas mi na to nie pozwala. Twój przepis chyba jednak spróbuję. Masz może jakieś uwagi do suszenia makaronu?
OdpowiedzUsuńWiem jak to jest trudno zabrać się czasami do takich czasochłonnych przepisów. Na początek proponuję zrobić go z połowy porcji :) A makaron suszę latem po prostu na papierze do pieczenia.Zima po jednodniowym podsuszeniu wkładam do piekarnika rozgrzanego do 40 - 50 stopni z termoobiegem :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńMama i babcia zawsze same robiły domowy makaron, ja natomiast nigdy jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś chce go zrobić. Domowy - najlepszy 😁
OdpowiedzUsuń