24 lutego 2016

Szarlotka królewska

Ciasto jabłkowe z bitą śmietaną
Szarlotka królewska
Szarlotka królewska smakuje chyba wszystkim :- ) To proste do przygotowania ciasto prezentuje się pięknie i na pewno uświetni rodzinne spotkania lub popołudniowa kawę. Ciasto składa się z puszystego biszkoptu, warstwy jabłkowego musu i bitej śmietany. Wierzch ozdobiłam startą gorzką czekoladą, ale możecie oprószyć je kakao, cynamonem lub polewa czekoladową.

Składniki na biszkopt:
  • 4 jaja
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 120 g mąki pszennej
  • ¼  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa jabłkowa:
  • 1 ½ - 2 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3 łyżki cukru
  • ½ szklanki wody

Bita śmietana:
  • 500 ml kremówki
  • 200 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady

Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier z wanilią.  Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać żółtka, wszystko dobrze zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mąkę wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę przełożyć do formy o wymiarach 21x31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia z lekko natłuszczonym spodem. Piec w piekarniku 20 – 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przykryć lnianą ściereczką i wystudzić.

Obrać jabłka i pokroić je w kostkę, wrzucić do garnka, dodać cukier i gotować aż jabłka zmiękną, ale nie zmienią się w mus. Do jabłek dodać pół szklanki wrzątku i galaretkę cytrynową. Mieszać do rozpuszczenia się galaretki. Wystudzić

Z biszkoptu usunąć papier do pieczenia. Na biszkopt przełożyć przestudzoną masę jabłkową, wyrównać.

Żelatynę zalać wodą  i odstawić do napęcznienia. Kremówkę ubić na sztywna pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Żelatynę rozpuści w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i wymieszać z jogurtem w temperaturze pokojowej. Jogurt dodać do ubitej śmietany i wszystko razem dobrze wymieszać. Bitą śmietanę przełożyć na warstwę jabłkową. Na wierzchu widelcem zrobić ozdobne esy floresy. Ciasto schłodzić w lodówce przez około 2 godziny. Przed podaniem obsypać ciasto tarta gorzka czekoladą.

Smacznego:- ) 

Ciasto jabłkowe z bitą śmietaną
Szarlotka królewska

Ciasto jabłkowe z bitą śmietaną
Szarlotka królewska

Ciasto jabłkowe z bitą śmietaną
Szarlotka królewska

8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo efektownie, uwielbiam bitą śmietanę z jabłkami :). Zjadłabym z apetytem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Jeśli lubisz jabłka w połączeniu z ubitą śmietaną koniecznie upiecz to ciasto :)

      Usuń
  2. Wyszło pyszniutkie :) Bita śmietanka idealnie komponuje się z jabłkami :) Polecam :) I dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za komentarz :) Cieszę się, że ciasto Ci zasmakowało :) Polecam się na przyszłość ;)

      Usuń
  3. Tak myślę czy mogłabym zastąpić żelatynę fixami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, spokojnie możesz zastąpić żelatynę fixami :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Nigdy wcześniej nie miałam okazji zjeść szarlotki z bitą śmietaną - zdarzało mi się jadać szarlotkę z budyniem, ale z bitą śmietaną nie. Nie zmienia to jednak faktu, ze szarlotka w Twoim wykonaniu prezentuje się niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń