5 lutego 2016

Ryba w razowej panierce z puree z topinamburu

Ryba z topinamburem
Ryba w razowej panierce z puree z topinamburu
Przyznacie się ile zjedliście wczoraj pączków? Ja się nie przyznam ;) A żeby zapomnieć o tłustoczwartkowym obżarstwie,  podam Wam przepis na wyjątkowo pyszny, lekki obiad :- ) Ryba w panierce razowego chleba z dodatkiem topinamburu, który ostatnio skradł moje serce. Puree z topinamburu wyszło przepyszne, delikatne, aromatyczne, lekko orzechowe z chrupiącymi piniolami.  Jeśli jeszcze powiem, że autorem przepisu jest Karol Okrasa – chyba nie będę musiała Was zachęcać do wypróbowania takiego zestawu? Jeśli nie macie w domu orzeszków piniowych możecie zastąpić je suszonym słonecznikiem lub orzechami włoskimi, na pewno będą pasować.

Puree z topinamburu
  • 500 g topinamburu
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 1 łyżka masła


Ryba w panierce (3 – 4 porcje):
  • 600 g filetów z białej ryby (np.: dorsz, morszczuk)
  • 50 g zmielonego suchego chleba razowego
  • ½ pęczka zielonej pietruszki
  • 2 – 3 łyżki musztardy stołowej
  • sól
  • biały  pieprz
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:
  • papier pergaminowy wycięty w kształcie koła, o średnicy patelni

Topinambur wyszorować dokładnie szczoteczką (nie obierać). Gotować w małej ilości wody do miękkości (ok. 20 minut w zależności od wielkości bulw). Orzeszki piniowe uprażyć na patelni na złoty kolor, ostudzić i posiekać (część orzeszków zostawić do dekoracji potrawy).

Bulwy odcedzić, dodać masło i zmiksować na kremowe puree. Doprawić do smaku solą i wymieszać z orzeszkami piniowymi.

Kiedy gotuje się topinambur usmażyć rybę: zmielony wyschnięty chleb razowy wymieszać z drobno posiekana natką pietruszki. Rybę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć je solą i białym pieprzem. Rybę z jednej strony posmarować musztardą i oblepić razowa panierką. Na patelni położyć krążek wycięty z papieru do pieczenia, skropić go olejem. Na rozgrzany olej wyłożyć filety panierką do dołu, smażyć z każdej strony, aż ryba ładnie się zarumieni.

Na talerzu ułożyć porcje topinamburu, obsypać orzeszkami piniowymi  i kawałek ryby.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: „Ryby są super” i „Okrasa łamie przepisy”


Morszczuk w panierce
Ryba w razowej panierce z puree z topinamburu

Puree z topinamburu
Ryba w razowej panierce z puree z topinamburu

5 komentarzy:

  1. Topinambur to świetny zamiennik dla ziemniaka, uwielbiam. Cena niestety odrobinę wyższa, ale warto! Sama podaję gulasz z podrobów w towarzystwie topinambura, ale z rybką jeszcze nie jadłam. :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. takim obiadem na pewno bym nie pogardziła- pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis już zapisany :) Genialny pomysł na panierkę razową!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) A taka panierka smakuje zupełnie inaczej niż ta z bułki tartej :)

      Usuń