Ryba w razowej panierce z puree z topinamburu |
Przyznacie się ile zjedliście wczoraj pączków? Ja się nie przyznam ;) A żeby zapomnieć o tłustoczwartkowym obżarstwie, podam Wam przepis na wyjątkowo pyszny, lekki obiad :- ) Ryba w panierce razowego chleba z dodatkiem topinamburu, który ostatnio skradł moje serce. Puree z topinamburu wyszło przepyszne, delikatne, aromatyczne, lekko orzechowe z chrupiącymi piniolami. Jeśli jeszcze powiem, że autorem przepisu jest Karol Okrasa – chyba nie będę musiała Was zachęcać do wypróbowania takiego zestawu? Jeśli nie macie w domu orzeszków piniowych możecie zastąpić je suszonym słonecznikiem lub orzechami włoskimi, na pewno będą pasować.
Puree z topinamburu
- 500 g topinamburu
- 30 g orzeszków piniowych
- 1 łyżka masła
Ryba w panierce (3 – 4 porcje):
- 600 g filetów z białej ryby (np.: dorsz, morszczuk)
- 50 g zmielonego suchego chleba razowego
- ½ pęczka zielonej pietruszki
- 2 – 3 łyżki musztardy stołowej
- sól
- biały pieprz
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- papier pergaminowy wycięty w kształcie koła, o średnicy patelni
Topinambur wyszorować dokładnie szczoteczką
(nie obierać). Gotować w małej ilości wody do miękkości (ok. 20 minut w
zależności od wielkości bulw). Orzeszki piniowe uprażyć na patelni na złoty
kolor, ostudzić i posiekać (część orzeszków zostawić do dekoracji potrawy).
Bulwy odcedzić, dodać masło i zmiksować
na kremowe puree. Doprawić do smaku solą i wymieszać z orzeszkami piniowymi.
Kiedy gotuje się topinambur usmażyć
rybę: zmielony wyschnięty chleb razowy wymieszać z drobno posiekana natką
pietruszki. Rybę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć je solą
i białym pieprzem. Rybę z jednej strony posmarować musztardą i oblepić razowa
panierką. Na patelni położyć krążek wycięty z papieru do pieczenia, skropić go
olejem. Na rozgrzany olej wyłożyć filety panierką do dołu, smażyć z każdej
strony, aż ryba ładnie się zarumieni.
Na talerzu ułożyć porcje topinamburu,
obsypać orzeszkami piniowymi i kawałek
ryby.
Smacznego:- )
Źródło przepisu: „Ryby są super” i „Okrasa
łamie przepisy”
Ryba w razowej panierce z puree z topinamburu |
Ryba w razowej panierce z puree z topinamburu |
Topinambur to świetny zamiennik dla ziemniaka, uwielbiam. Cena niestety odrobinę wyższa, ale warto! Sama podaję gulasz z podrobów w towarzystwie topinambura, ale z rybką jeszcze nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl
takim obiadem na pewno bym nie pogardziła- pyszny!
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam :)
UsuńPrzepis już zapisany :) Genialny pomysł na panierkę razową!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) A taka panierka smakuje zupełnie inaczej niż ta z bułki tartej :)
Usuń