Pieczony rolowany boczek |
Moja pierwsza pieczeń ze zawijanego boczku :- ) Mój tata przygotowuje najróżniejsze najpyszniejsze rolady z mięsa, do tej pory więc nie zabierałam się za nie. W końcu się odważyłam i na próbę upiekłam boczek. Wyszła z tego smaczna wędlina na kanapki (na blogu znajdziecie także sporo przepisów na mięsa z szynkowara). Boczek można faszerować, ale takie cuda przygotuję na przyszłoroczną Wielkanoc ;-)
Składniki:
- ok. 1 ½ kg boczku
- 2 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzy
- 1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki
Dodatkowo:
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- bawełniany sznurek
Z
boczku wyciąć kości i chrząstki, uważając żeby nie ponacinać mięsa zbyt
głęboko.
Płat
boczku przekroić poziomo, ale nie do końca i rozłożyć jak książkę.
Olej
wymieszać z przyprawami (czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem,
majerankiem, papryką). Powstałą masą natrzeć mięso z obu stron.
Boczek
rozłożyć tak aby warstwa słoninki była od spodu i ściśle zrolować. Roladę
obwiązać bawełnianym sznurkiem, owinąć folią aluminiową i odstawić do lodówki
na 12 - 24 godziny.
Piekarnik
rozgrzać do 190°C. Z rolady zdjąć folię, mięso przełożyć do naczynia
żaroodpornego, obłożyć cebulą i czosnkiem, wlać 100 ml wody (lub białego wina).
Roladę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem około 1½ godziny,
następnie odkryć i zapiekać jeszcze ½ godziny. W czasie pieczenia mięso polać 3-4 razy
powstałym sosem. Plastry mięsa podawać na ciepło lub na zimno po całkowitym
wystudzeniu. Roladę przechowywać w lodówce.
Smacznego:-)
Pieczony rolowany boczek |
Pieczony rolowany boczek |
Aż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuję przepis, mam nadzieję, że rolada smakuje choć w połowie tak dobrze jak wygląda : ) Moim zdaniem nadzienie, np. z mielonego mięsa, nie jest tu konieczne. Wystarczy dobrej jakości boczek i dużo aromatycznych przypraw, a mięsko będzie hitem na przystawkę i do kanapek. Z przepisów na domowe wędliny wybieram właśnie takie jak ten – proste, szybkie i niewymagające wędzenia. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZ chęcią przetestuję przepis. Święta to najlepszy czas na wprowadzanie nowych dać :-)
OdpowiedzUsuń