Spaghetti z pesto z zielonych szparagów |
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów to moja propozycja na szybki, wiosenny obiad. Wystarczy kilka minut i można wyczarować niezwykły zielony posiłek dla całej rodziny. Jeśli pesto przygotujecie dzień wcześniej, to naprawdę wystarczy kwadrans, żeby podać pożywny posiłek. Do spaghetti możecie użyć ulubionego pesto, ale zachęcam Was do wypróbowania tego ze szparagów. Przecież sezon szparagowy nie trwa zbyt długo, dlatego trzeba się nimi nacieszyć i jeść je codziennie. Ciekawa jestem jakie są Wasze ulubione przepisy na asparagusy? Najbardziej lubię zielone szparagi z sezamem, albo zawinięte w boczek i pieczone w piekarniku albo na grillu.
Składniki
3 – 4 porcje:
- 250 g makaronu spaghetti
Pesto:
- 350 g zielonych szparagów
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 50 ml oleju
- 50 g twardego sera (np. rubin lub parmezan)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżki soku z limonki
- skórka starta z ½ limonki
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 30 g (12 – 13 szt.) filecików anchois
- garść grubo tartego parmezanu do podania
- natka pietruszki do dekoracji
Pesto przygotować według receptury z tego przepisu. Kilka główek zielonych szparagów
pozostawić do dekoracji makaronu. Pesto zmiksować z filecikami anchois (ewentualnie
kilka zostawić do podania).
Makaron ugotować według instrukcji na
opakowaniu – powinien być al dente. Odcedzić pozostawiając około szklanki wody
z gotowania.
Pesto wymieszać z makaronem, dolewając
według uznania wodę od wcześniej ugotowanego makaronu. Spaghetti wyłożyć na
talerze ozdobić główkami szparagów, listkami natki pietruszki, anchois oraz
wiórkami parmezanu.
Smacznego: -)
Źródło
przepisu: Kuchnia magazyn dla smakoszy 5/2014
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów |
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów |
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów |
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów |
wygląda obłędnie :) szparagi w każdej postaci dla mnie. wczoraj było risotto ze szparagami z pesto bazyliowym <3
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie <3 Polecam pesto szparagowe, bo smakuje wyśmienicie. Dziękuję też za pomysł na risotto, ze szparagami jeszcze nie robiłam :) Pozdrawiam
UsuńGenialny pomysł! :) Uwielbiam szparagi i takie spaghetti zjadłabym bardzo chętnie
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
UsuńJuż zapisane do zrobienia :-)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem czy będzie Ci smakowało :)
UsuńJak to pięknie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń