Sałatka z roszponką i czarnym sezamem #2 |
Bardzo się cieszę, że spodobał Wam się przepis na lunch w słoiku. Obiecałam, że pojawi się kilka przepisów na pyszne sałatki na wynos, dziś więc kolejna #2. Tym razem w roli głównej roszponka, suszone pomidory, awokado i papryka, do tego pożywny, aromatyczny, chrupiący i pięknie wyglądający prażony czarny sezam. Wiem, że sezam jest mocnym alergenem i jeśli ktoś z Was jest na niego uczulony, może zastąpić go innymi uprażonymi nasionami lub orzechami np..: pestkami słonecznika albo dyni, pistacjami, nerkowcami, orzechami włoskimi.
Składniki:
1
garść roszponki
3
– 4 pomidory suszony z zalewy
½
papryki spiczastej
¼
awokado
¼
czerwonej cebuli
1
łyżka prażonego czarnego sezamu
Sos:
2
łyżki oleju (z zalewy suszonych pomidorów)
1
łyżeczka soku z cytryny
½
łyżeczki miodu
szczypta
soli
szczypta
świeżo mielonego pieprzu
Wszystkie
składniki sosu dobrze wymieszać.
W
słoiku układać kolejno: sos, paski suszonych pomidorów, plasterki awokado, paprykę pokrojoną w plasterki, czerwoną
cebulę pokrojoną w piórka oraz dużą garść umytej i osuszonej roszponki. Na
wierzch sałatki wsypać prażony czarny sezam.
Sałatkę
przechowywać w lodówce nawet do 5 dni.
Smacznego
:- )
Sałatka z roszponką i czarnym sezamem #2 |
Sałatka z roszponką i czarnym sezamem #2 |
Sałatka z roszponką i czarnym sezamem #2 |
Gdzieś mi to zdjęcie mignęło dzisiaj i powiedziałam do siebie - wow :D A teraz piszę - piękne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje serdecznie!!! Dla takich komentarzy warto pstrykać zdjęcia <3 <3 <3
UsuńZdjęcie kusi niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo, ale to bardzo się cieszę, że Cię skusiło :) Dziękuję za miły komentarz <3
UsuńBardzo apetycznie podana :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńPodoba mi się takie podanie sałątki :)
OdpowiedzUsuń