16 czerwca 2016

Gołąbki w liściach botwinki


gołąbki w liściach z botwinki faszerowane mięsem z indyka
Gołąbki w liściach botwinki
Na gołąbki w liściach z botwinki miałam ochotę już od dawna. Zawsze kusiły mnie te małe zawiniątka i choć nie jestem mistrzynią gołąbków, odważyłam się je zrobić. Kupiłam dwa piękne pęczki botwinki z dużymi liśćmi, mięso z indyka i zabrałam się do gotowania. Najważniejsze, żeby wybrać zdrowe, całe, wielkości dłoni liście. Ułatwi Wam to pracę i skróci czas przygotowywania gołąbków. Gołąbki są pyszne i wręcz dietetyczne. Farsz z mięsa z indyka nie jest tłusty za to aromatyczny, dobrze przyprawiony. Jeśli lubicie gołąbki serdecznie zapraszam Was na te tradycyjne z kapusty robione zgodnie z przepisem dziadka Andrzeja.

Jak zrobić gołąbki w liściach botwinki?

Składniki na gołąbki:

  • duże liście z dwóch pęczków botwinki
  • 500 g mielonego mięsa  z indyka
  • ½ szklanki gotowanej białej fasoli (mała puszka)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka domowego pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
  • ½ szklanki bulionu lub wywaru warzywnego
  • 1 łyżka masła

W  garnku zagotować wodę z dodatkiem łyżki octu i na pół minuty wrzucić do niej liście botwinki. Liście powinny lekko zmięknąć. Wyjąć je na papierowy ręcznik i osuszyć.

Do mielonego mięsa z indyka dodać białą fasolę, kaszę, jajko, drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz przyprawy (czosnek niedźwiedzi, natkę pietruszki, cząber, ocet balsamiczny, domowy pieprz ziołowy, sól). Wszystko dokładnie wymieszać.   

Kolejno faszerować liście botwinki: na liściu, blisko nasady kłaść porcję mięsnego nadzienia, boki liścia zwijać do środka, po czym rolować je (podobnie jak zwija się krokiety).
Na  patelnię wlać bulion i dodać łyżkę masła, ciasno układać obok siebie gołąbki. Patelnię przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu  przez około pół godziny.

Gołąbki w liściach z botwinki podawać z młodymi ziemniaczkami i ulubioną surówką lub ze świeżym pieczywem.


Smacznego:- )

gołąbki w liściach z botwinki faszerowane mięsem z indyka
Gołąbki w liściach botwinki

gołąbki w liściach z botwinki faszerowane mięsem z indyka
Gołąbki w liściach botwinki


gołąbki w liściach z botwinki faszerowane mięsem z indyka
Gołąbki w liściach botwinki


gołąbki w liściach z botwinki faszerowane mięsem z indyka
Gołąbki w liściach botwinki

7 komentarzy:

  1. Cudowny przepis! Na pewno zrobię na obiad!
    Zapraszam na swój kulinarny blog :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka! Nigdy nie jadłam takie wersji, jeszcze słyszałam o dolmie (mam nadzieję dobrze napisałam :) - gołąbkach w liściach winogron.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie jadłam jeszcze faszerowanych liści winogron, ale wszystko przede mną! Na pewno je kiedyś zrobię :)

      Usuń
  3. Gołąbki z botwiną, myślałam że to nie najlepszy pomysł, ale smakowały super, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń