|
Sałatka grecka |
Sałatka grecka – najlepsza ze świeżych, dojrzałych
pomidorów, ogórków gruntowych, czerwonej cebuli z dodatkiem oliwek i sera feta.
Idealna do dań z grilla, niezastąpiona na przyjęciach. Sekretem tej prostej sałatki jest
wybór najlepszej jakości produktów. Jeśli użyjecie do jej przygotowania
soczystych, pachnących pomidorów, dobrych oliwek, oryginalnego sera feta, a
przede wszystkim wyśmienitej oliwy extra vergine, będziecie się nią delektować
i zachwycać. Tradycyjna sałatka grecka podawana jest bez dodatku sałaty, ale
jeśli chcecie żeby była lżejsza możecie wymieszać ją np. z sałata lodową. Przed
nami długi weekend, więc mam nadzieję, że skorzystacie z tego przepisu, albo skusicie się na sałatkę ziemniaczaną.
Jak przygotować tradycyjną sałatkę
grecką?
Składniki:
- 2
średnie, dojrzałe pomidory
- 2
średnie ogórki gruntowe
- 1
średnia czerwona cebula
- ½
szklanki czarnych oliwek
- 200
g sera feta
- listki
świeżej bazylii
Sos:
- 4
łyżki oliwy z oliwek
- 1
½ łyżeczki suszonej bazylii
- 1
łyżka wrzątku
- szczypta
soli
Suszoną
bazylię zalać łyżką wrzątku, ostudzić. Dodać oliwę , szczyptę soli – całość wymieszać.
Pomidory
pokroić w kostkę. Ogórki obrać, ale niezbyt dokładnie, pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w półplasterki. Warzywa
wsypać do miski, dodać listki świeżej bazylii oraz czarne oliwki (oliwki można pokroić
w cieńsze plasterki) i lekko wymieszać. Na wierzchu rozsypać pokrojony w kostkę ser
fetą i kilka listków bazylii.
Przed
podaniem sałatkę polać wcześniej przygotowanym sosem.
Smacznego
:- )
Ja zawsze dodaję jeszcze sałątę lodową i bardzo podobna sałatka znika u nas ekspresowo :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia. Gratulacje :)
OdpowiedzUsuńLubię. A do tego jak fajnie podana :D
OdpowiedzUsuń