11 sierpnia 2016

Sałatka grecka


Sałatka grecka
Sałatka grecka – najlepsza ze świeżych, dojrzałych pomidorów, ogórków gruntowych, czerwonej cebuli z dodatkiem oliwek i sera feta. Idealna do dań z grilla, niezastąpiona na  przyjęciach. Sekretem tej prostej sałatki jest wybór najlepszej jakości produktów. Jeśli użyjecie do jej przygotowania soczystych, pachnących pomidorów, dobrych oliwek, oryginalnego sera feta, a przede wszystkim wyśmienitej oliwy extra vergine, będziecie się nią delektować i zachwycać. Tradycyjna sałatka grecka podawana jest bez dodatku sałaty, ale jeśli chcecie żeby była lżejsza możecie wymieszać ją np. z sałata lodową. Przed nami długi weekend, więc mam nadzieję, że skorzystacie z tego przepisu, albo skusicie się na sałatkę ziemniaczaną.

Sałatka grecka

Jak przygotować tradycyjną sałatkę grecką?


Składniki:
  • 2 średnie, dojrzałe pomidory
  • 2 średnie ogórki gruntowe
  • 1 średnia czerwona cebula
  • ½ szklanki czarnych oliwek
  • 200 g sera feta
  • listki świeżej bazylii

Sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżka wrzątku
  • szczypta soli


Suszoną bazylię zalać łyżką wrzątku, ostudzić. Dodać oliwę , szczyptę soli – całość wymieszać.

Pomidory pokroić w kostkę. Ogórki obrać, ale niezbyt dokładnie, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w półplasterki.  Warzywa wsypać do miski, dodać listki świeżej bazylii oraz czarne oliwki (oliwki można pokroić w cieńsze plasterki) i lekko wymieszać.  Na wierzchu rozsypać pokrojony w kostkę ser fetą i kilka listków bazylii.

Przed podaniem sałatkę polać wcześniej przygotowanym sosem.

Smacznego :- )

Sałatka grecka
Sałatka grecka


                              

3 komentarze:

  1. Ja zawsze dodaję jeszcze sałątę lodową i bardzo podobna sałatka znika u nas ekspresowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia. Gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię. A do tego jak fajnie podana :D

    OdpowiedzUsuń