19 sierpnia 2016

Tort kawowy z borówkami

Pyszny, letni tort z kawowym biszkoptem, kremem z serka mascarpone i świeżymi borówkami
Tort kawowy z borówkami
Uwielbiam torty! Naprawdę, mogłaby je piec i jeść codziennie :- ) Cieszę się więc kiedy pojawia się okazja do zrobienia kolejnego pysznego ciasta. Okazje na szczęście pojawiają się dość często i mogę rozpieszczać moje podniebienie pysznymi ciastami. Tym razem postawiłam na kawowy biszkopt z masą z serka mascarpone, z dodatkiem sporej ilości borówek. Tort rozpływa się w ustach, nie jest zbyt słodki i na pewno zasmakuje nie tylko wszystkim miłośnikom kawy. Mam nadzieję, że spodoba Wam się tak bardzo jak letni tort porzeczkowy albo tort malinowy podwójnie czekoladowy.

Pyszny, letni tort z kawowym biszkoptem, kremem z serka mascarpone i świeżymi borówkami
Tort kawowy z borówkami


Jak zrobić letni tort kawowy z borówkami?

Składniki na biszkopt:
  • 6 jaj
  • 180 g cukru
  • 1 op. cukru z wanilią
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 5 łyżeczek mielonej kawy
  • ½ łyżeczki proszku do pieczena
  • szczypta soli
Poncz:
  • ½ szklanki mocnej kawy
Krem mascarpone z borówkmi:
  • 500 g borówek
  • 600 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru kawowego
  • 7 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo do dekoracji:
  • borówki
  • czekoladowe kuleczki (białe, brązowe, czarne)
  • kilka bez

Biszkopt: Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cukier z wanilią.  Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać żółtka, wszystko dobrze zmiksować. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą . Mąkę wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę podzielić na 4 części i przełożyć do tortownic o średnicy 20 cm, wyłożonych papierem do pieczenia z lekko natłuszczonym spodem.
Piec w piekarniku 10 – 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopty przykryć lnianą ściereczką i wystudzić.
Blaty biszkoptowe nasączyć ponczem (mocną kawa).

Masa z serka mascarpone: 7 łyżeczek żelatyny zalać niewielka ilością wody (ok. ½ szklanki) pozostawić do napęcznienia. Mascarpone chwilę miksować z cukrem pudrem i likierem kawowym. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce po czym dodać do masy serowej – dokładnie wymieszać. Schłodzona bitą śmietanę ubić na sztywna pianę, dodać do serka mascarpone i zmiksować. Masę podzielić na 4 części.
Na pierwszy blat biszkoptowy, nasączony kawą, przełożyć ¼ masy z serka mascarpone, ułożyć ¼ borówek. Ułożyć kolejny kawowy biszkopt. Układać kolejne warstwy do momentu wykorzystania wszystkich składników.
Tort przełożyć do lodówki i chłodzić przez co najmniej 3 – 4 godziny.

Przed podaniem tort udekorować borówkami, czekoladowymi kulkami i pokruszonymi bezami.

Smacznego:- )

Pyszny, letni tort z kawowym biszkoptem, kremem z serka mascarpone i świeżymi borówkami
Tort kawowy z borówkami

Pyszny, letni tort z kawowym biszkoptem, kremem z serka mascarpone i świeżymi borówkami
Tort kawowy z borówkami



                              

6 komentarzy:

  1. Śliczny!
    Podziwiam i...mam na taki niezwykłą ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka cieknie, wspaniały tort.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak smakowicie, że zjadłabym go od razu, mimo że jestem na diecie. Szkoda, że ja nie mam takich zdolności cukierniczych, bo mój chłopak i ja uwielbiamy słodycze. Jeżeli też nie umiecie piec, to zawsze możecie zamówić go z e-torty Widziałam, że mają tam naprawdę fajne torty.

    OdpowiedzUsuń