10 października 2016

Sałatka brokułowa z jabłkiem

Sałatka brokułowa z jabłkiem
 Zawsze lubiłam podjadać surowe różyczki brokułu, ale dopiero teraz zrobiłam z niego prawdziwy pożytek. Przygotowałam jesienną  sałatkę brokułową z jabłkiem z dodatkiem marchewki, cebuli, orzechów włoskich i suszonej żurawiny. Cała sałatka pysznie chrupie, a sos jogurtowo-majonezowy z dodatkiem cytryny świetnie łączy wszystkie składniki. Dla mnie to idealny dodatek do obiadu. Jeśli dodacie do sałatki brokułowej kawałek grillowanej piersi kurczaka macie gotowy lunch do pracy. 

Sałatka brokułowa z jabłkiem

Jak zrobić chrupiącą, jesienną  sałatkę brokułową z jabłkiem?

Składniki:
  • ok. 300 g surowego brokułu
  • 1 jabłko
  • ½ czerwonej cebuli
  • garść orzechów włoskich
  • garść suszonej żurawiny
  • sok cytrynowy do skropienia jabłka

Sos jogurtowy:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Brokuł umyć i podzielić na małe kawałki. Jabłko podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne (nie obierać). Pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Marchew obrać i pokroić w małe słupki tzw. Julienie. Cebulę pokroić w ćwierćplasterki. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni na złoty kolor - ostudzić.
Wymieszać jogurt z majonezem, sokiem z cytryny, doprawić sola i pieprzem cytrynowym.

Do miski wsypać różyczki  brokułu, jabłko, cebulę, marchewkę, orzechy i żurawinę, wszystko wymieszać z wcześniej przygotowanym sosem jogurtowym.
Podawać jako dodatek do obiadu lub z kawałkiem grillowanej piersi kurczaka jako pożywny lunch.

Smacznego :- )

Sałatka brokułowa z jabłkiem

Sałatka brokułowa z jabłkiem

Sałatka brokułowa z jabłkiem


                              


Jemy sezonowo! Jesień


3 komentarze: