Czy jest tu ktoś, kto się nie skusi na świeże bułeczki maślane? A takie pachnące pomarańczami i ożywiające swoim kolorem jesienną szarugę? Słodkie bułeczki dyniowe pachnące pomarańczami to mój pomysł październikowy podwieczorek. Wyśmienicie smakują z odrobina domowego dżemu. U mnie króluje dżem wiśniowo-malinowy, którego co roku robię spore zapasy. Bułeczki w środku są miękkie i puszyste, a ich wierzch lekko chrupiący za sprawą posypki z cukru i skórki pomarańczowej. Nie mogłam się od nich oderwać! Junior jak zwykle sierdził, że to najlepsze słodkie bułki na świecie – dobrze mieć pod ręka smakosz, który docenia mamine starania :- ) Zbliża się weekend więc szykujcie puree dyniowe i do dzieła. A może wolicie pączki dyniowe z piekarnika?
Słodkie bułeczki dyniowe |
Jak upiec słodkie dyniowe bułeczki pachnące pomarańczami?
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 350 mąki pszennej
- 150 mąki razowej
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 150 g puree z dyni Hakkaido
- 80 g ciepłego mleka
- ¼ łyżeczka soli
- skórka starta z ½ pomarańczy
Dodatkowo:
- 2 łyżki mleka
- skórka starta z ½ pomarańczy
- 1 łyżka cukru
Drożdże rozkruszyć w miseczce, zasypać 1
łyżeczką cukru, odstawić w cieple miejsce i poczekać, aż się rozpuszczą.
W misce wymieszać przesianą mąkę, jajka,
puree z dyni Hakkaido, roztopione masło, cukier, sól, starta skórkę
pomarańczową, ciepłe mleko i rozpuszczone drożdże. Wyrobić elastyczne, gładkie
i lepkie ciasto (można zrobić to przy użyciu maszyny lub ręcznie). Tu przyda się
doświadczenie w wypiekach drożdżowych. Ciasto nie powinno być zbyt suche,
ponieważ wówczas bułki wyjdą twarde. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać odrobinę
mleka, jeśli zbyt rzadkie trochę mąki. Konsystencja ciasta będzie zależeć od
tego jak „mokre” jest dodane puree z dyni, potrzebne więc jest wyczucie.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski
wysmarowanej olejem, szczelnie zawinąć folią spożywczą i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (trwa to około 1
godziny).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części,
uformować bułeczki. Jeśli ciasto jest kleiste, można sobie pomóc obsypując ręce
mąką. Bułki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach.
Blachę owinąć folią spożywczą i pozostawić bułki na około 20 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem,
obsypać pomarańczowym cukrem
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C
przez 20 – 25 minut.
Bułeczki najlepiej smakują z odrobina domowego
dżemu.
Smacznego:- )
Źródło przepisu: Przepis na chleb
Słodkie bułeczki dyniowe |
Słodkie bułeczki dyniowe |
Słodkie bułeczki dyniowe |
Wszelkie wypieki z dynią bardzo lubię :) Twoje wyglądają niezwykle apetycznie. Takie puszyste :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Puszyste, pyszne i znikają błyskawicznie ;)
Usuńwyglądają cudnie, piękny kolor
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Kolor zawdzięczają dyni Hokkaido, jest intensywnie pomarańczowa :)
UsuńBułeczki bardzo smacznie wyglądają. Dynia z pomarańczą jest bardzo smaczna.Zrobiłam wczoraj galaretkę z dyni o zapachu pomarańczy, wykorzystam ją do ciasteczek.Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam połączenie dyni z pomarańczami, ale lubię też dynię z cynamonem :) Galaretki z dyni jeszcze nie robiłam, musi być pyszna!
UsuńBułeczki przepyszne! Już je uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :) Częstuj się ;)
UsuńCudowne i niezwykle apetyczne bułeczki <3 :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
Usuńkusząco wyglądają ;) pewnie musiały fantastycznie smakować :)
OdpowiedzUsuńOj na ciepło były nieziemskie :) Koniecznie skuś się na nie, będziesz zachwycona :)
UsuńUwielbiam drożdżówki, ale nie z cytrusowym akcentem - gdyby nie te pomarańczowe dodatki chętnie bym takie pożarła - najlepiej cieplutkie :)
OdpowiedzUsuńJeśli nie lubisz zapachu pomarańczy dodaj do bułeczek zamiast skórki pomarańczowej trochę cynamonu, będą równie wspaniałe :)
UsuńKuszą kolorem i puszystością, chyba się skuszę je upiec, duża dynia czeka na parapecie :)
OdpowiedzUsuńChyba ta dynia czeka właśnie na te bułeczki - polecam je serdecznie :)
Usuńale wygląda cudownie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńBardzo apetycznie się prezentują :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :)
UsuńSmakowicie wygladają te bułeczki
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńZapraszam-Mój blog
Odwdzięczam się za każdą obserwacje :)
Obserwuje :)
UsuńJaki maja śliczny żółciutki kolor już sobie wyobrażam jak smakują
OdpowiedzUsuńDyniowe buły zawsze nie tylko nam się podobały ze względu na kolor ale i smak i wilgotnosć jaką daje puree :) Super przepis :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne zdjęcia .... no i bułeczki też :)
OdpowiedzUsuń