27 października 2016

Zupa porowa z piwem

 
Zupa porowa z piwem
Moja nieoceniona teściowa po raz kolejny obdarowała mnie darami ze swojego przydomowego ogródka. Ponieważ ma rękę do warzyw (do owoców zresztą także) wyrosły jej piękne, duże ba nawet olbrzymie pory. Dostałam dwie dorodne sztuki i zastanawiałam się przez chwilę co z nich zrobić. Przypomniało mi się, że dawno nie jedliśmy zupy porowej a ona przecież tak dobrze smakuje jesienią i zimą. Tak więc dzisiaj u mnie rozgrzewający rarytas – zupa  porowa z piwem. Do zupy dodałam aromatycznego piwa APA 20 z Browaru Niechanowo, trzeba przecież wspierać dobre regionalne produkty. Zupa smakowała najbardziej mojemu mężowi najlepszemu, chyba właśnie z powodu dodatku piwa. Ciekawa jestem czy używacie alkoholi w swojej kuchni i do czego ich dodajecie?

Zupa porowa z piwem

Jak ugotować zupę porową z piwem?

Składniki:
  • 1 marchew
  • kawałek selera (ok. 80 g)
  • ½ cebuli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ½ l bulionu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 pory
  • 1 łyżka masła
  • ½ szklanki piwa
  • 2 – 3 ziemniaki
  • sól
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ½ pęczka natki pietruszki

Dodatkowo:
  • grzanki z razowego chleba


Marchew, selera i cebulę pokroić w kostkę wrzucić do dużego garnka i chwilę ok. 5 minut podsmażać z łyżeczką masła. Warzywa zalać bulionem, dodać ziele angielskie  i liście laurowe. Gotować jakieś 15 minut aż warzywa zmiękną, nie mogą być jednak rozgotowane.

Pory umyć i pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni z łyżką masła. Pory zalać piwem i dusić 5 minut.

Do bulionu z warzywami dodać pory wraz z piwem, oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
Zupę gotować tak długo aż ziemniaki będą miękkie. Zupę doprawić do smaku sola, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Przed podaniem posypać natką pietruszki i grzankami z razowego chleba.

Smacznego :- )

Zupa porowa z piwem
Zupa porowa z piwem
Zupa porowa z piwem


                              

5 komentarzy:

  1. Zupka z "prądem" :D Na pewno ciekawy ma smak, spróbowałabym z chęcią :) Nigdy takiej nie jadłam. Jadłam tylko kurczaka upieczonego na butelce piwa, przyznam że był pyszny. Musze spróbować wykonać tę zupkę i przekonać się czy mi posmakuje :)
    Zapraszam-Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesująca:) a ja dziś miałam Twoją dyniową z soczewicą-mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Wygląda rewelacyjnie! Już sobie wyobrażam ten smak :)

    OdpowiedzUsuń