Naleśniki dyniowe |
Ciąg dalszy dyniowego szaleństwa – dziś naleśniki! Naleśniki wyjątkowe, o pięknym słonecznym kolorze, a dzięki dodatkowi puree dyniowego miękkie i delikatne. Naleśniki podałam z karmelizowanymi śliwkami przyprawionymi świeżo startym imbirem, cudowny jesienny smak i aromat. Ponieważ uwielbiam dodawać dynię do wielu potraw, w październiku przygotowuję zapas puree. Małe porcje mrożę i sięgam po nie zimą, aby przygotować ciasta, naleśniki albo pierogi.
Naleśniki dyniowe |
Jak zrobić naleśniki dyniowe?
Składniki na naleśniki:- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Wszystkie składniki na naleśniki
zmiksować na gładką masę i odstawić na 30 minut. Jeśli ciasto po tym czasie okaże się za
gęste dolać trochę wody.
Naleśniki smażyć na patelni wysmarowanej
odrobiną oleju kokosowego lub masła klarowanego (ja patelnie delikatnie smaruje
pędzelkiem).
Śliwki karmelizowane z imbirem:
- 1 kg śliwek węgierek (ok. 750 g wypestkowanych śliwek)
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki startego imbiru
Śliwki smażyć w dwóch porcjach.
Połowę śliwek wrzucić na patelnię,
obsypać 3 łyżkami cukru i 1 łyżeczką startego imbiru, karmelizować je na
średnim ogniu. Śliwek nie mieszać tylko co jakiś czas obracać je potrząsając patelnią.
Kiedy cukier się rozpuści i obtoczy ładnie owoce, przełożyć je do miseczki.
Naleśniki podawać z karmelizowanymi
śliwkami lub innymi ulubionymi dodatkami.
KONKURS
Mam też dziś dla Was niespodziankę!
Na fanpage’u Gdy w brzuchu burczy wystartował
właśnie atrakcyjny konkurs, w którym wygrać możecie bony do sklepu on-line
kuchennepromocje.pl. Zadanie konkursowe jest bardzo proste, wystarczy, że w
komentarzu do wpisu konkursowego na FB, podzielcie się Waszym ulubionym
przepisem na danie z dynią w roli głównej. Koniecznie polubcie także fanpage
sklepu Kuchenne Promocje i udostępnijcie go publicznie na swoim profilu na
Facebooku. Dwa najbardziej smakowite przepisy zostaną nagrodzone bonami o
wartości 100 zł za zajęcie I miejsce i 50 zł za zajęcie II miejsca, które
zrealizować będzie można do 30.11.2016 r.
w sklepie kuchennepromocje.pl. Ponadto wszystkie osoby biorące udział w
konkursie otrzymają 5% rabat na zakupy w
sklepie Kuchenne Promocje. Konkurs trwa do 2 listopada (do godziny 23.59).
Zapraszam do przyłączenia się do zabawy!
Regulamin konkursu:
2. Konkurs odbywa się na fanpage’u bloga Gdy w brzuchu burczy.
3. Konkurs trwa 25.10.2016 r. do 2.11.2016 r. do godziny 23.59
4. Zadaniem konkursowym jest podzielenie się
przepisem na ulubione danie z dynią w komentarzu do wpisu konkursowego.
Zamieszczenie zdjęcia potrawy nie jest konieczne.
5.
Biorąc udział w konkursie uczestnik akceptuje regulamin. Wyraża także zgodę,
w przypadku wygranej, na opublikowanie swojego zgłoszenia wraz z imieniem i
nazwiskiem na fanpage’u Gdy w brzuchu
burczy.
6. Każdy uczestnik może wysłać
maksymalnie 3 zgłoszenia, każde w osobnym komentarzu do wpisu konkursowego.
Jedna osoba może dostać tylko jedna nagrodę.
7. W konkursie zostaną przyznane
dwie nagrody w postaci bonów do sklepu
kuchennepromocje.pl o wartości 100 zł za zajęcie I miejsce i 50 zł za zajęcie
II miejsca. Ponadto wszystkie osoby biorące udział w konkursie otrzymają 5%
rabat na zakupy w sklepie Kuchenne
Promocje. Realizacji zamówienia należy dokonać do 30.11.2016 r.
8.
Wyboru zwycięskiego przepisu dokona organizator KONKURSU.
9. Wysyłka nagród będzie miała miejsce
tylko na terenie Polski. Osoby mieszkające poza granicami RP mogą wziąć udział
w konkursie, jednak w przypadku wygranej, będą proszone o podanie adresu do
wysyłki na terenie Polski.
10. Ogłoszenie wyników konkursu nastąpi 4.11.2016 r. na fanpage’u bloga Gdy w brzuchu burczy. Laureaci zostaną powiadomieni
o wygranej w wiadomości prywatnej na
Facebooku i poinstruowani o sposobie realizacji bonów.
Naleśniki dyniowe |
Naleśniki dyniowe |
No i w brzuszku zaburczało!
OdpowiedzUsuńW takim razie mam nadzieję, że skusisz się na dyniowe naleśniki :)
UsuńNoo zjadłabym takie! :D Wyglądają pysznie :)Wielka ze mnie fanka naleśników..przyznam :D
OdpowiedzUsuńZapraszam-Mój blog
Dziękuję bardzo :) U mnie naleśniki znikają w oka mgnieniu - wszyscy je lubimy :)
UsuńUwielbiam dynie. Przepis mnie bardzo zainteresował. Jutro robię!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo się cieszę :) Daj znać jak Ci smakowały dyniowe naleśniki :)
Usuńcudne kolor mają te naleśniki :)
OdpowiedzUsuńdynia OK. A DZEMIK Z PIGWY - PYCHA!!
OdpowiedzUsuńŚwietny ten konkurs a nalesniki przepyszne
OdpowiedzUsuń