Wpis sponsorowany
Golonka pieczona w piwie |
Czy wyobrażacie sobie tradycyjną sylwestrową kolację bez golonki? Jeśli planujecie przygotować ją na pożegnane starego roku proponuję Wam nowy przepis - golonkę pieczoną w piwie. Do przygotowania golonki użyłam piwa LAGER 60 z Browaru Niechanowo. Leżakuje ono przez 60 dni w tankach, nabierając smaku i aromatu. LAGER 60 ma orzeźwiający zapach z nutami polskiego chmielu z przyjemną goryczką. Tak niespiesznie robione piwo jest idealne do przygotowania długo marynowanej golonki. Mięso w piwie kruszeje, nabiera wyjątkowego smaku i zapachu. Potem długo pieczone staje się pysznym daniem na wyjątkowe okazje. Golonka wychodzi, że palce lizać - krucha, mięciutka z przypieczona skórką. Myślę, że na tak podaną golonkę skuszą się nie tylko prawdziwi faceci, ale i my subtelne kobiety. Przy pieczeniu tak wielkiego kawałka mięsa trzeba jedynie pamiętać, że potrzebuje ono czasu. Powinno długo się marynować i długo piec. Nie ma nic gorszego niż niedopieczona, twarda wieprzowina.
Golonka pieczona w piwie |
Jak zrobić golonkę w piwie?
Składniki:
- 1 ½ kg duża golonka
- 1 l piwa LAGER 60 z browaru Niechanowo
- 2 łyżeczki soli
Marynata:
- 4 łyżki musztardy serbskiej
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- Szczypta chili
- 1 łyżeczka domowego pieprzu ziołowego
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 6 rozduszonych ząbków czosnku
Dużą golonkę jeśli to konieczne oczyścić
z włosów, umyć, i osuszyć. Golonkę ponakłuwać, szpikulcem lub nożem w kilku miejscach
aby marynata mogła dotrzeć w głąb mięsa. Natrzeć dokładnie dwoma łyżeczkami
soli, przełożyć do garna i zalać 1 litrem piwa LAGER 60 z browaru Niechanowo. Odstawić
golonkę do lodówki na 24 godziny.
Przygotować marynatę, mieszając
dokładnie wszystkie składniki w miseczce (musztardę, miód, paprykę w proszku, czosnek
granulowany, chili, pieprz, majeranek, olej i sól).
Golonkę wyjąć z piwa i osuszyć (piwo
pozostawić do pieczenia golonki). Mięso posmarować marynatą i odstawić mięso na
przynajmniej 2 godziny (może w lodówce leżeć nawet 12 godzin).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć
piórka cebuli i czosnku wlać 2 szklanki piwa i przełożyć zamarynowaną golonkę.
Piec przykrytą przez godzinę w 200°C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180°C.
Piec jeszcze 3 – 4 godziny aż mięso będzie miękkie. Golonkę w międzyczasie
podlewać powstałym sosem. Jeśli w trakcie pieczenia płyn wyparuje dolać kolejna
porcję piwa. Pod koniec pieczenia (około 20 minut przed końcem) golonkę należy odkryć,
włączyć termoobieg i pięknie zrumienić.
Pieczone ziemniaki:
- 1 kg niezbyt dużych ziemniaków
- 1 łyżka oleju
- sól
- słodka papryka
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w
mundurkach w osolonej wodzie. Ziemniaki powinny być lekko twarde, czas
gotowania zleży od wielkości ziemniaków.
Ziemniaki ostudzić , pokroić w ćwiartki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić olejem, oprószyć
solą i słodką papryką. 20 – 25 minut przed końcem pieczenia golonki, ziemniaki
przełożyć do piekarnika na górna półkę. Piec do zrumienienia.
Golonkę pieczoną w piwie podawać z
pieczonymi ziemniaczkami i gotowaną kiszoną kapustą.
Smacznego :- )
Golonka pieczona w piwie |
Golonka pieczona w piwie |
Normalnie poezja - no i to piwko - na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńnie pogardziłabym :)
OdpowiedzUsuń