29 grudnia 2016

Golonka pieczona w piwie

Wpis sponsorowany
Piwo Lager 60 Browar Niechanowo
Golonka pieczona w piwie
Czy wyobrażacie sobie tradycyjną sylwestrową kolację bez golonki? Jeśli planujecie przygotować ją na pożegnane starego roku proponuję Wam nowy przepis - golonkę pieczoną w piwie. Do przygotowania golonki użyłam piwa LAGER 60 z Browaru Niechanowo. Leżakuje ono przez 60 dni w tankach, nabierając smaku i aromatu. LAGER 60 ma orzeźwiający zapach z nutami polskiego chmielu z przyjemną goryczką. Tak niespiesznie robione piwo jest idealne do przygotowania długo marynowanej golonki. Mięso w  piwie kruszeje, nabiera wyjątkowego  smaku i zapachu. Potem długo pieczone staje się pysznym daniem na wyjątkowe okazje. Golonka wychodzi, że palce lizać - krucha, mięciutka z przypieczona skórką. Myślę, że na tak podaną golonkę skuszą się nie tylko prawdziwi faceci, ale i my subtelne kobiety. Przy pieczeniu tak wielkiego kawałka mięsa trzeba jedynie pamiętać, że potrzebuje ono czasu. Powinno długo się marynować i długo piec. Nie ma nic gorszego niż niedopieczona, twarda wieprzowina. 

Piwo Lager 60 Browar Niechanowo
Golonka pieczona w piwie

Jak zrobić golonkę w piwie?

Składniki:
  • 1 ½ kg duża golonka
  • 1 l piwa LAGER 60 z browaru Niechanowo
  • 2 łyżeczki soli

Marynata:
  • 4 łyżki musztardy serbskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki słodkiej  papryki w proszku
  • Szczypta chili
  • 1 łyżeczka domowego pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 6 rozduszonych ząbków czosnku

Dużą golonkę jeśli to konieczne oczyścić z włosów, umyć, i osuszyć. Golonkę ponakłuwać, szpikulcem lub nożem w kilku miejscach aby marynata mogła dotrzeć w głąb mięsa. Natrzeć dokładnie dwoma łyżeczkami soli, przełożyć do garna i zalać 1 litrem piwa LAGER 60 z browaru Niechanowo. Odstawić golonkę do lodówki na 24 godziny.
Przygotować marynatę, mieszając dokładnie wszystkie składniki w miseczce (musztardę, miód, paprykę w proszku, czosnek granulowany, chili, pieprz, majeranek, olej i sól).
Golonkę wyjąć z piwa i osuszyć (piwo pozostawić do pieczenia golonki). Mięso posmarować marynatą i odstawić mięso na przynajmniej 2 godziny (może w lodówce leżeć nawet 12 godzin).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć piórka cebuli i czosnku wlać 2 szklanki piwa i przełożyć zamarynowaną golonkę. Piec przykrytą przez godzinę w 200°C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180°C. Piec jeszcze 3 – 4 godziny aż mięso będzie miękkie. Golonkę w międzyczasie podlewać powstałym sosem. Jeśli w trakcie pieczenia płyn wyparuje dolać kolejna porcję piwa. Pod koniec pieczenia (około 20 minut przed końcem) golonkę należy odkryć, włączyć termoobieg i pięknie zrumienić.

Pieczone ziemniaki:
  • 1 kg niezbyt dużych ziemniaków
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • słodka papryka


Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Ziemniaki powinny być lekko twarde, czas gotowania zleży od wielkości ziemniaków.
Ziemniaki ostudzić , pokroić w ćwiartki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić olejem, oprószyć solą i słodką papryką. 20 – 25 minut przed końcem pieczenia golonki, ziemniaki przełożyć do piekarnika na górna półkę. Piec do zrumienienia.

Golonkę pieczoną w piwie podawać z pieczonymi ziemniaczkami i gotowaną kiszoną kapustą.

Smacznego :- )


Piwo Lager 60 Browar Niechanowo
Golonka pieczona w piwie
Piwo Lager 60 Browar Niechanowo
Golonka pieczona w piwie


                              

2 komentarze :