Karp pieczony w soli |
Karp zapiekany w soli to tegoroczne kulinarne odkrycie. Ryba tak przygotowana prezentuje się efektownie, jest prosta do przyrządzenia, a co najważniejsze wyjątkowo smaczna. Karp jest soczysty, delikatny, pachnący kolendrą i pieprzem cytrynowym. Możecie dodać swoich ulubionych ziół, co sprawi że Wasz karp będzie wyjątkowy. Do pieczenia użyłam zwykłej drobnoziarnistej soli. Aby zapobiec jej nadmiernemu rozpuszczaniu i przesoleniu mięsa miesza się ją z białkiem. Kiedy białko się ścina, tworzy wokół ryby skorupę, która izoluje ją od ryby. Jestem pewna, że jeszcze nie raz przygotuję tak nie tylko karpia.
Karp pieczony w soli |
Jak upiec karpia (rybę) w soli?
Składniki:- 1 ½ kg wypatroszony karp z głową
- pieprz cytrynowy
- młotkowana kolendra
Masa
solna:
- ok. 2 ½ kg soli
- 2 białka
Karpia
wypatroszyć, pozostawiając głowę. Umyć i dokładnie osuszyć. Całą rybę oprószyć pieprzem cytrynowym i kolendrą. Ryby nie
solić.
Przygotować
masę solna mieszając w misce sól z białkami.
Formę
do zapiekania lub po prostu blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Część masy wyłożyć na dno położyć na niej karpia i starannie oblepić go z każdej soli
resztą soli.
Karpia
włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220°C i piec około 50 – 60 minut
aż masa solna się zrumieni.
Po
upieczeniu wyjąć rybę z piekarnika rozbić ostrożnie skorupę i wydostać rybę. Za
pomocą papierowego ręcznika lub pędzelka oczyścić rybę z resztek soli – jest to
ważne ponieważ w innym wypadku ryba może okazać się za słona.
Smacznego
:- )
Karp pieczony w soli |
Karp pieczony w soli |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz