22 grudnia 2016

Karp pieczony w soli

Karp pieczony w soli
Karp zapiekany w soli to tegoroczne kulinarne odkrycie. Ryba tak przygotowana prezentuje się efektownie, jest prosta do przyrządzenia, a co najważniejsze wyjątkowo smaczna. Karp jest soczysty, delikatny, pachnący kolendrą i pieprzem cytrynowym. Możecie dodać swoich ulubionych ziół, co sprawi że Wasz karp będzie wyjątkowy.  Do pieczenia użyłam  zwykłej drobnoziarnistej soli. Aby zapobiec jej nadmiernemu rozpuszczaniu i przesoleniu mięsa miesza się ją z białkiem. Kiedy białko się ścina, tworzy wokół ryby skorupę, która izoluje ją od ryby. Jestem pewna, że jeszcze nie raz przygotuję tak nie tylko karpia.

Karp pieczony w soli

Jak upiec karpia (rybę) w soli?

Składniki:
  • 1 ½ kg wypatroszony karp z głową
  • pieprz cytrynowy
  • młotkowana kolendra

Masa solna:
  • ok. 2 ½ kg soli
  • 2 białka


Karpia wypatroszyć, pozostawiając głowę. Umyć i dokładnie osuszyć. Całą rybę oprószyć pieprzem cytrynowym  i kolendrą. Ryby nie solić.

Przygotować masę solna mieszając w misce sól z białkami.

Formę do zapiekania lub po prostu blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Część masy wyłożyć na dno położyć na niej karpia i starannie oblepić go z każdej soli resztą soli.

Karpia włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika do 220°C i piec około 50 – 60 minut aż masa solna się zrumieni.

Po upieczeniu wyjąć rybę z piekarnika rozbić ostrożnie skorupę i wydostać rybę. Za pomocą papierowego ręcznika lub pędzelka oczyścić rybę z resztek soli – jest to ważne ponieważ w innym wypadku ryba może okazać się za słona.

Smacznego :- )

Karp pieczony w soli

Karp pieczony w soli

                              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz