Błyskawiczne mini-pierniczki |
Przepis dla wszystkich, którzy jeszcze nie upiekli pierników :- ) Pierniczki, możecie upiec jeszcze dziś lub jutro. Wychodzą miękkie i pyszne, można je dowolnie dekorować tuż po upieczeniu. Pierniczki piekłam je w formie mini – takie lubię najbardziej. Małe, urocze ciasteczka, idealne na jednego chapsa :- ) Pierniczki możecie polukrować lub ozdobić polewą czekoladową. Ja pozostawiam je bez dodatków i cieszę się ich smakiem.
Błyskawiczne mini-pierniczki |
Jak upiec błyskawiczne pierniczki?
Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki lejącego miodu
- 100 g roztopionego masła
- 400 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka kawy inki
- 1 łyżka domowej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
W misce wymieszać suche składniki (mąkę,
cukier, kakao, kawę inkę, przyprawę do piernika, sodę i sól). Dodać pozostałe
składniki i wyrobić ciasto. Ciasto jest dość klejące, jednak nie należy dodawać więcej maki ponieważ pierniczki wyjdą twarde. Ciasto rozwałkować na około 4 mm,
podsypując mąka tylko tyle aby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Wykrawać mini pierniczki, układać na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 5 – 7 minut, na złoty kolor.
Wystudzić., ozdobić, zajadać.
Smacznego :- )
Błyskawiczne mini-pierniczki |
Błyskawiczne mini-pierniczki |
uroczo wyglądają :) ja dziś upiekłam piernik staropolski :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie! :-)
OdpowiedzUsuń