13 lutego 2017

Daktylowe kulki z ekspandowaną kaszą jaglaną

Daktylowe kulki z ekspandowaną kaszą jaglaną
Jak obiecałam przedstawiam Wam przepis na daktylowe kulki z ekspandowana kaszą jaglaną. Słodkie praliny bez dodatku cukru. Cała słodycz pochodzi tu z daktyli i przyznam, że jest jej sporo. Co istotne można je przygotować bez blendera, melaksera czy innego robota kuchennego. Potrzebna Wam będzie tylko patelnia i drewniana łyżka. Patentem na te zdrowe daktylowe kulki podzieliła się ze mną Zosia, której serdecznie za to dziękuję : -) Na pewno w najbliższym czasie pojawią się u mnie inne wersje zdrowych słodkich przekąsek. Na blogu znajdziecie już bezcukrowe praliny z kaszy jaglanej, czas na nowe przepisy. Kulki można wrzucić do śniadaniówki lub mieć zawsze pod ręką kiedy macie ochotę na coś słodkiego. Jeszcze tylko jedna uwaga. Użyłam miękkich daktyli, nie musiałam ich moczyć. Jeśli Wasze są bardzo twarde dobrze zalać je wrzątkiem i poczekać aż zmiękną, wtedy praliny będą smaczniejsze.
 
Daktylowe kulki z ekspandowaną kaszą jaglaną

Składniki:
  • 300 g wypestkowanych daktyli
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • ok. 25 g orzechów nerkowca
  • ok. 25 g orzechów włoskich
  • ½ szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej

Dodatkowo:
  • zmielone orzechy do obtoczenia pralin

Daktyle wypestkować, orzechy drobno posiekać lub grubo zmielić.

Na patelnię wrzucić daktyle, podgrzewać na małym ogniu około minuty po czym drewnianą łyżką rozpocząć ich siekanie. Dodać łyżkę oleju kokosowego i dalej ugniatać, aż masa stanie się miękka i prawie jednolita. Dodać orzechy i ekspandowana kaszę – całość wymieszać.

Masę lekko schłodzić i ugniatać kulki wielkości orzecha włoskiego. Kuliki obtaczać w zmielonych orzechach lub kakao.

Smacznego :- ) 

Daktylowe kulki z ekspandowaną kaszą jaglaną

Daktylowe kulki z ekspandowaną kaszą jaglaną

Daktylowe kulki z ekspandowaną kaszą jaglaną
Daktylowe kulki z ekspandowaną kaszą jaglaną

                              

4 komentarze:

  1. Wygląda pycha😋 a co to znaczy "ekspandowanej"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza ekspandowana to taka preparowana. Kiedyś kupowało się tylko taki ryż na szyszki, teraz dostępne są "dmuchane" najróżniejsze ziarna: proso, gryka,amarantus, żyto itp. :) Mam nadzieję, że zrobisz kulki i będą bardzo Ci smakować :D

      Usuń
  2. Kulki wyglądają świetnie. Na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń