Śledzie w oleju lnianym z cebulą i różowym pieprzem |
Dziś śledzik, czyli ostatni dzień karnawału. W Wielkopolsce zapustny wtorek nazywany jest Podkoziołkiem. To ostania okazja, żeby dobrze zabawić się przed Wielkim Postem i spędzić czas na hulankach i swawolach. Na blogu nie może więc zabraknąć przepisu na pysznego śledzia. Mam dla Was przepis na najprostszego i najlepszego śledzia w oleju lnianym z cebulą i różowym pieprzem. Śledzie najlepiej smakuj po nocy spędzonej w lodówce.
Śledzie w oleju lnianym z cebulą i różowym pieprzem |
Jak zrobić śledzie w oleju lnianym z cebulą szalotka i różowym pieprzem?
Składniki:
- 250 g filetów śledziowych a’la Matjas firmy SEKO
- 2 – 3 cebule szalotki
- 2 łyżki różowego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- Ok. 250 ml oleju lnianego z tłoczonego na zimno
Śledzie pokroić w 2 – 3 cm kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę, zawinąć w gazę i kilka razy z siłą uderzyć o blat.
Cebule odcisnąć nadmiaru soku.
W słoiku wymieszać cebulę szalotkę,
różowym pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Całość zalać olejem
lnianym . Słoik zakręcić, wstawić do lodówki. Po kilku godzinach śledzie w
oleju nadają się do jedzenie.
Smacznego :- )
Śledzie w oleju lnianym z cebulą i różowym pieprzem |
Śledzie w oleju lnianym z cebulą i różowym pieprzem |
taka prosta klasyka smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i bardzo dziękuje
OdpowiedzUsuń