23 lutego 2017

Surówka z selera naciowego, gruszki nashi i winogrona

Surówka z selera naciowego, gruszki nashi i winogrona
Wiem, że dziś tłusty czwartek i wszędzie królują pączki. Sama ze smakiem zjadłam nie jednego ;) Obiad musi więc być lekki i zdrowy. Polecam Wam fantastyczną surówkę z selera naciowego, gruszki nashi i winogron z dodatkiem prażonych orzechów włoskich. Prawda, że brzmi zachęcająco? Do sałatki użyłam chińskiej gruszki nashi, która jest słodka i chrupka. Jeśli nie macie jej pod ręką możecie użyć naszej rodzimej  konferencji. A jeśli lubicie chrupiące sałatki może skusicie się na surówkę z selera naciowego, jabłka i prażonego słonecznika.
Surówka z selera naciowego, gruszki nashi i winogrona

Jak zrobić surówkę z selera naciowego, gruszki nashi i winogrona?

Składniki:
  • 1 cykoria
  • 3 łodygi selera naciowego
  • ½ gruszki nashi
  • 200 g różowego winogrona
  • 3 – 4 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżka soku z limonki

Sos:
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • ½ łyżeczki miodu
  • sól
  • pieprz

Na suchej patelni uprażyć posiekane orzechy włoskie, uważając żeby się nie przypaliły – ostudzić.
Seler naciowy umyć, osuszyć i jeśli jest taka potrzeba obrać cienko z twardej „skórki” (obrany seler naciowy jest delikatniejszy). Seler pokroić w cienkie plasterki. Cykorię pokroić w półplasterki.
Gruszkę obrać ze skóry pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, skropić sokiem z limonki. Winogrono umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.

W miseczce wymieszać majonez z jogurtem, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, miodem i sokiem z limonki.
W misce połączyć seler, cykorię, gruszkę nashi, winogrono, orzechy włoskie, przed podaniem polać sosem i wymieszać.

Smacznego :- ) 

Surówka z selera naciowego, gruszki nashi i winogrona
Surówka z selera naciowego, gruszki nashi i winogrona


                              

1 komentarz: