Surówka z selera naciowego, gruszki nashi i winogrona |
Wiem, że dziś tłusty czwartek i wszędzie królują pączki. Sama ze smakiem zjadłam nie jednego ;) Obiad musi więc być lekki i zdrowy. Polecam Wam fantastyczną surówkę z selera naciowego, gruszki nashi i winogron z dodatkiem prażonych orzechów włoskich. Prawda, że brzmi zachęcająco? Do sałatki użyłam chińskiej gruszki nashi, która jest słodka i chrupka. Jeśli nie macie jej pod ręką możecie użyć naszej rodzimej konferencji. A jeśli lubicie chrupiące sałatki może skusicie się na surówkę z selera naciowego, jabłka i prażonego słonecznika.
Surówka z selera naciowego, gruszki nashi i winogrona |
Jak zrobić surówkę z selera naciowego, gruszki nashi i winogrona?
Składniki:
- 1 cykoria
- 3 łodygi selera naciowego
- ½ gruszki nashi
- 200 g różowego winogrona
- 3 – 4 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka soku z limonki
Sos:
- 1 łyżka majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z limonki
- ½ łyżeczki miodu
- sól
- pieprz
Na suchej patelni uprażyć posiekane
orzechy włoskie, uważając żeby się nie przypaliły – ostudzić.
Seler naciowy umyć, osuszyć i jeśli jest
taka potrzeba obrać cienko z twardej „skórki” (obrany seler naciowy jest
delikatniejszy). Seler pokroić w cienkie plasterki. Cykorię pokroić w
półplasterki.
Gruszkę obrać ze skóry pokroić w
ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, skropić sokiem z limonki.
Winogrono umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki.
W miseczce wymieszać majonez z jogurtem,
doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, miodem i sokiem z limonki.
W misce połączyć seler, cykorię, gruszkę
nashi, winogrono, orzechy włoskie, przed podaniem polać sosem i wymieszać.
Smacznego :- )
Surówka z selera naciowego, gruszki nashi i winogrona |
Surówka z selera naciowego, gruszki nashi i winogrona |
widzę tu kolejną cudnie kolorową propozycję :)
OdpowiedzUsuń