3 kwietnia 2017

Długopieczony schab z rozmarynem

Długopieczony schab z rozmarynem
Jeśli macie czas i szukacie przepisu na soczysty, aromatyczny schab, dobrze trafiliście. Przedstawiam Wam  przepis na długopieczony schab z rozmarynem. Mięso marynuje się w, czosnku, peperoncini, skórce cytrynowej, oliwie i sporej ilości rozmarynu.  Później piecze się je pięć godzin w niskiej temperaturze. Przyznam, że miałam wątpliwości czy mięso się dopiecze, ale wszystko udało się wzorowo. Pamiętajcie żeby wybrać kawałek schabu od strony karczku,  mięso to poprzerastane jest tłuszczem, co sprawia że po upieczeniu jest miękkie i soczyste. Aby schab nie wysechł obłożyłam go cienkimi plasterkami słoniny, które nadały mu smaku i sprawiłay, że świetnie się prezentuje. Długopieczony schab z rozmarynem dobrze smakuje na gorąco podany z pieczonymi ziemniakami, a na zimno jako dodatek do kanapek lub sałatek. Myślę, że taki schab może także pojawić się na Waszym wielkanocnym stole.
schab na wielkanoc
Długopieczony schab z rozmarynem

Jak przygotować długopieczony schab z rozmarynem?

Składniki:
  • 1,2 kg schabu
  • 70 g słoniny
  • 4 gałązki rozmarynu
  • ½ - 1 łyżeczkę pokruszonych suszonych papryczek peperoncini
  • 5 ząbków czosnku
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 3 łyżki oliwy


Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Słoninę pokroić w cieniutkie plasterki

W moździerzu utrzeć na pastę obrane listki rozmarynu z papryczkami peperoncini, czosnkiem, solą, pieprzem, startą skórka cytryny i oliwą.

Wzdłuż schabu wykonać drewnianą łyżką 4 – 5 otwory i nafaszerować je rozmarynową marynatą. Resztą marynaty dokładnie posmarować mięso, dokładnie ugniatać je z każdej strony.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 80°C.

Na dno brytfanny wyłożyć obrane z liści gałązki rozmarynu, kilka plasterków słoniny, przełożyć zamarynowany schab i obłożyć go pozostałą słoniną.

Mięso piec pod przykryciem przez 5 godzin w niskiej temperaturze (80°C).

Ostatnie pół godziny schab piec w temperaturę do 160 - 170°C bez przykrycia, taka aby mięso ładnie zarumieniło się z wierzchu.

Podawać na ciepło np. z pieczonymi ziemniakami lub na zimno jako dodatek do kanapek lub sałatek.

Smacznego :- )

długopieczona wieprzowina
Długopieczony schab z rozmarynem


                              

3 komentarze:

  1. Przepis wygląda bardzo apetycznie, aż chce się zrobić i zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa jestem jak smakuje bo wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie bardzo rozumiem jak wykonać otwory drewnianą łyżką.... Mogę prosić o objaśnienie? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń