Fasolka po bretońsku z mielonym mięsem |
Niby już wiosna, niby ciepło, ale wieczory ciągle bywają chłodne. Czekając na prawdziwie gorące dni pożywiam się rozgrzewającymi, jednogarnkowymi daniami albo gorącymi zupami. Dziś mam dla Was przepis na fasolkę po bretońsku z mielonym mięsem. Gęsty mięsno-warzywny sos, okazała i pyszna fasola „Piękny Jaś” tyle potrzebne aby powstał obiad dla całej rodziny. Nie myślcie że zjadamy taką porcję na jeden posiłek – co to, to nie ;) Taką fasolkę zamykam gorącą w słoikach i chowam do lodówki. To zapas na awaryjny posiłek regeneracyjny. Polecam Wam także wcześniejszy przepis na tradycyjną fasolkę po bretońsku, który znajdziecie na blogu.
Fasolka po bretońsku z mielonym mięsem |
Jak zrobić fasolkę po bretońsku z mielonym mięsem?
Składniki:
- 400 g fasoli „Piękny Jaś”
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 300 - 350 g mielonego mięsa z łopatki
- 100 g wędzonego boczku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 pomidorów z puszki
- 2 cebule
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka domowego pieprzu ziołowego
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżki cząbru
- 1 łyżeczka soli słonecznej
- ewentualnie 1 łyżeczkę cukru
Dzień przed gotowaniem, fasolę namoczyć
w dużej ilości wody.
Wymoczona fasolę, przełożyć wraz z wodą
do dużego garnka (woda powinna całkowicie zakrywać fasolę), dodać liście
laurowe, ziele angielskie i gotować około godziny.
Kiedy fasola się gotuje przygotować mięso:
na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę
boczek, smażyć aż się zarumieni. Dodać mielone mięso i smażyć aż się zarumieni. Dodać pokrojona w kostkę cebulę i posiekany
czosnek, smażyć, aż się zeszklą. Dodać startą na grubych oczkach marchew i pietruszkę
oraz pokrojony w plasterki seler. Dusić aż warzywa zmiękną. Wrzucić pomidory z
puszki, zagotować.
Do podgotowanej fasoli dodać zawartość
patelni (sos mięsno-warzywny), przyprawy (pieprz ziołowy, kminek, cząber, paprykę, cząber, sól
słoneczną). Gotować na małym ogniu około pół godziny (fasola powinna być
miękka). Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i jeśli to konieczne doprawić do
smaku solą i cukrem. Gotować na małym ogniu jeszcze pół godziny, aby smaki się
połączyły. Jeśli danie jest zbyt gęste dolać trochę wody.
Podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego: -)
Fasolka po bretońsku z mielonym mięsem |
Fasolka po bretońsku z mielonym mięsem |
moje smaki :) ja po prostu uwielbiam wszelkie dania z fasolą :D
OdpowiedzUsuńsame here :D
UsuńW którym momencie dodajesz mielone mięso ?
OdpowiedzUsuńBardzo lubię fasolkę po bretońsku :-)
Pozdrawiam...
Już poprawiłam przepis :D Mięso mielone dodaję do wytopionego boczku. Podsmażam aż się zarumieni. Jeśli lubisz fasolkę po bretońsku, tak przygotowana powinna Ci zasmakować - pozdrawiam :)
Usuń