30 marca 2017

Fasolka po bretońsku z mielonym mięsem

Fasolka po bretońsku z mielonym mięsem
 Niby już wiosna, niby ciepło, ale wieczory ciągle bywają chłodne. Czekając na prawdziwie gorące dni pożywiam się rozgrzewającymi, jednogarnkowymi daniami albo gorącymi zupami. Dziś mam dla Was przepis na fasolkę po bretońsku z mielonym mięsem. Gęsty mięsno-warzywny sos, okazała i pyszna fasola „Piękny Jaś” tyle potrzebne aby powstał obiad dla całej rodziny. Nie myślcie że zjadamy taką porcję na jeden posiłek – co to, to nie ;) Taką fasolkę zamykam gorącą w słoikach i chowam do lodówki. To zapas na awaryjny posiłek regeneracyjny.  Polecam Wam także wcześniejszy przepis na tradycyjną fasolkę po bretońsku, który znajdziecie na blogu.
Fasolka po bretońsku z mielonym mięsem

Jak zrobić fasolkę po bretońsku z mielonym mięsem?

Składniki:
  • 400 g fasoli „Piękny Jaś”
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 300 - 350 g mielonego mięsa z łopatki
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 pomidorów z puszki
  • 2 cebule
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka domowego pieprzu ziołowego
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej  papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżki cząbru
  • 1 łyżeczka soli słonecznej
  • ewentualnie 1 łyżeczkę cukru


Dzień przed gotowaniem, fasolę namoczyć w dużej ilości wody.

Wymoczona fasolę, przełożyć wraz z wodą do dużego garnka (woda powinna całkowicie zakrywać fasolę), dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować około  godziny.

Kiedy fasola się gotuje przygotować mięso: na patelnię wrzucić  pokrojony w kostkę boczek, smażyć aż się zarumieni. Dodać mielone mięso i smażyć aż się zarumieni. Dodać pokrojona w kostkę cebulę i posiekany czosnek, smażyć, aż się zeszklą.  Dodać startą na grubych oczkach marchew i pietruszkę oraz pokrojony w plasterki seler. Dusić aż warzywa zmiękną. Wrzucić pomidory z puszki, zagotować.

Do podgotowanej fasoli dodać zawartość patelni (sos mięsno-warzywny), przyprawy (pieprz ziołowy, kminek, cząber, paprykę, cząber, sól słoneczną). Gotować na małym ogniu około pół godziny (fasola powinna być miękka). Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i jeśli to konieczne doprawić do smaku solą i cukrem. Gotować na małym ogniu jeszcze pół godziny, aby smaki się połączyły. Jeśli danie jest zbyt gęste dolać trochę wody.
Podawać z ulubionym pieczywem.

Smacznego: -)
Fasolka po bretońsku z mielonym mięsem
Fasolka po bretońsku z mielonym mięsem


                              

4 komentarze:

  1. moje smaki :) ja po prostu uwielbiam wszelkie dania z fasolą :D

    OdpowiedzUsuń
  2. W którym momencie dodajesz mielone mięso ?
    Bardzo lubię fasolkę po bretońsku :-)
    Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam przepis :D Mięso mielone dodaję do wytopionego boczku. Podsmażam aż się zarumieni. Jeśli lubisz fasolkę po bretońsku, tak przygotowana powinna Ci zasmakować - pozdrawiam :)

      Usuń