Tort czekoladowo-kawowy z wiśniami i polewą mirror glaze |
Uwielbiam kawę w każdej postaci. Uwielbiam jej smak i zapach wiec co dość często piekę ciasta z dodatkiem kawy. Tym razem przygotowałam tort czekoladowo- kawowy z wiśniami i polewą mirror glaze. Puszysty, mocno kawowy biszkopt, aksamitny krem czekoladowy, wiśnie z kompotu (od babci Basi) i zaskakująca, pięknie wyglądająca polewa. Całość ozdobiona migdałowymi kwiatkami – muszę Was jeszcze namawiać do upieczenia go na Wielkanoc? A może wolicie tort kawowy Mocha albo tort kajmakowy?
Tort czekoladowo-kawowy z wiśniami i polewą mirror glaze |
Jak zrobić tort czekoladowo-kawowy z wiśniami i polewą mirror glaze?
Biszkopt:
- 3 żółtka
- 3 białka
- 100 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mielonych migdałów
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka mielonej kawy
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa czekoladowa:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 2 – 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 4 łyżki rumu
- Kompot z drylowanych wiśni
Do nasączenia:
- ⅓ szklanki kompotu wiśniowego
- 3 łyżki rumu
Kawowa polewa mirror glaze:
- 80 g cukru
- 60 g słodzonego mleka kondensowanego
- 50 ml wody + 30 ml wody
- 5 g żelatyny
- 90 g białej czekolady
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
- płatki migdałowe
- czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji
Przygotowanie kremu
czekoladowego:
Śmietanę kremówkę zagotować z kawa rozpuszczalną w garnku o grubym dnie. Wsypać
posiekaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści uważając, żeby nie
przypalić masy. Czekoladową masę przykryć folią spożywczą i odstawić do
całkowitego ostygnięcia. Następnie mocno schłodzić ją w lodówce (najlepiej
przez cała noc). Masa przed ubiciem musi być bardzo zimna inaczej krem się
nie uda.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Tortownicę o średnicy 18 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna
pianę. Ubijać i stopniowo dodawać cukier . Kiedy cukier całkowicie się
rozpuści, dodawać kolejno żółtka i kawę rozpuszczalną – zmiksować. Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać do miski, wymieszać z mieloną kawą. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę,
delikatnie wmieszać, starając się, aby piana nie opadła. Masę przełożyć do tortownicy. Piec około 20 – 25 minut do tzw. „suchego
patyczka”. Biszkopt po wyjęciu przykryć bawełniana ściereczką i ostudzić.
Ostygnięte ciasto przeciąć na pół. Jeden
blat ciasta przełożyć powrotem do tortownicy.
Drylowane wiśnie z kompotu dokładnie
odsączyć.
Składniki na ponch do nasączenia
biszkoptu (kompot i rum) wymieszać i połową posmarować biszkopt w tortownicy.
Na biszkopt wyłożyć odsączone wiśnie.
Dobrze schłodzoną masę czekoladową ubić
mikserem z 3 łyżkami rumu, aż krem zgęstnieje. 2/3 kremu czekoladowo-kawowego
wyłożyć na wiśnie –wyrównać. Na wierzch położyć drugi blat biszkoptu i
posmarować go pozostałym ponchem. Wierzch tortu i boki dokładnie wysmarować
pozostałym kremem. Cisto przełożyć do lodówki i dobrze schłodzić.
Przygotować polewę mirror glaze: żelatynę namoczyć w 30 ml zimnej wody i odstawić
do napęcznienia. Cukier, mleko skondensowane, kawę rozpuszczalną oraz 50 ml
wody, podgrzać w garnuszku. Stale mieszając doprowadzić do wrzenia i zestawić z
ognia. Dodać żelatynę i miszać Az się całkowicie rozpuści. Dosypujemy posiekana
białą czekoladę i odstawiamy na około 3 minuty. Mieszamy a następnie całość blendujemy
aby pozbyć się ewentualnych grudek. Polewę przelewamy przez sitko i czekamy Az trochę
ostygnie do temperatury około 32°C.
Ciasto równomiernie oblać polewą,
pozwalając nadmiarowi polewy swobodnie ściec. Należy poczekać aż polewa
zastygnie i delikatnie odciąć nożem nadmiar.
Brzegi ciasta obsypać płatkami
migdałowymi, a wierzch ozdobić wg uznania .Ciasto przechowywać w lodówce.
½ godziny przed podaniem wyjąć z
lodówki, lepiej smakuje w temperaturze pokojowej.
Smacznego :- )
Tort czekoladowo-kawowy z wiśniami i polewą mirror glaze |
Tort czekoladowo-kawowy z wiśniami i polewą mirror glaze |
Moje smaki :-) i do tego pięknie podany :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :D
UsuńTeż bardzo lubię kawę - takie ciacho z pewnością by mi zasmakowało😊
OdpowiedzUsuńPrezentuje się rewelacyjnie i na pewno smakuje obłędnie :) Chętnie bym zjadła chociaż mały kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńAle smakowity :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda pysznie! Uwielbiam kawę i słodkie, więc jestem pewien, że będzie mi smakowało. Przepis lekko tylko zmodyfikuję - udekoruję ciasto inaczej: zamiast płatków migdałowych (za którymi nie przepadam), dodam prawdopodobnie wiórka kokosowe :)
OdpowiedzUsuń