9 kwietnia 2017

Tort czekoladowo-kawowy z wiśniami i polewą mirror glaze


Tort czekoladowo-kawowy z wiśniami i polewą mirror glaze
Uwielbiam kawę w każdej postaci. Uwielbiam jej smak i zapach wiec co dość często piekę ciasta z dodatkiem kawy. Tym razem przygotowałam tort czekoladowo- kawowy z wiśniami i polewą mirror glaze. Puszysty, mocno kawowy biszkopt, aksamitny krem czekoladowy, wiśnie z kompotu (od babci Basi) i zaskakująca, pięknie wyglądająca polewa. Całość ozdobiona migdałowymi kwiatkami – muszę Was jeszcze namawiać do upieczenia go na Wielkanoc? A może wolicie tort kawowy Mocha albo tort kajmakowy?
Tort czekoladowo-kawowy z wiśniami i polewą mirror glaze

Jak zrobić tort czekoladowo-kawowy z wiśniami i polewą mirror glaze?

Biszkopt:
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka mielonej kawy
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa czekoladowa:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 – 3 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki rumu
  • Kompot z drylowanych wiśni

Do nasączenia:
  • ⅓ szklanki kompotu wiśniowego
  • 3 łyżki rumu

Kawowa polewa mirror glaze:
  • 80 g cukru
  • 60 g słodzonego mleka kondensowanego
  • 50 ml wody + 30 ml wody
  • 5 g żelatyny
  • 90 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:
  • płatki migdałowe
  • czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji

Przygotowanie kremu czekoladowego: Śmietanę kremówkę zagotować z kawa rozpuszczalną w garnku o grubym dnie. Wsypać posiekaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści uważając, żeby nie przypalić masy. Czekoladową masę przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie mocno schłodzić ją w lodówce (najlepiej przez cała noc). Masa przed ubiciem musi być bardzo zimna inaczej krem się nie uda.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 18 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Ubijać i stopniowo dodawać cukier . Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodawać kolejno żółtka i kawę rozpuszczalną – zmiksować. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, wymieszać z mieloną kawą.  Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, delikatnie wmieszać, starając się, aby piana nie opadła.  Masę przełożyć do tortownicy.  Piec około 20 – 25 minut do tzw. „suchego patyczka”. Biszkopt po wyjęciu przykryć bawełniana ściereczką i ostudzić.

Ostygnięte ciasto przeciąć na pół. Jeden blat ciasta przełożyć powrotem do tortownicy.

Drylowane wiśnie z kompotu dokładnie odsączyć.

Składniki na ponch do nasączenia biszkoptu (kompot i rum) wymieszać i połową posmarować biszkopt w tortownicy. Na biszkopt wyłożyć odsączone wiśnie.

Dobrze schłodzoną masę czekoladową ubić mikserem z 3 łyżkami rumu, aż krem zgęstnieje. 2/3 kremu czekoladowo-kawowego wyłożyć na wiśnie –wyrównać. Na wierzch położyć drugi blat biszkoptu i posmarować go pozostałym ponchem. Wierzch tortu i boki dokładnie wysmarować pozostałym kremem. Cisto przełożyć do lodówki i dobrze schłodzić.

Przygotować polewę mirror glaze:  żelatynę namoczyć w 30 ml zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Cukier, mleko skondensowane, kawę rozpuszczalną oraz 50 ml wody, podgrzać w garnuszku. Stale mieszając doprowadzić do wrzenia i zestawić z ognia. Dodać żelatynę i miszać Az się całkowicie rozpuści. Dosypujemy posiekana białą czekoladę i odstawiamy na około 3 minuty. Mieszamy a następnie całość blendujemy aby pozbyć się ewentualnych grudek. Polewę przelewamy przez sitko i czekamy Az trochę ostygnie do temperatury około 32°C.

Ciasto równomiernie oblać polewą, pozwalając nadmiarowi polewy swobodnie ściec. Należy poczekać aż polewa zastygnie i delikatnie odciąć nożem nadmiar.

Brzegi ciasta obsypać płatkami migdałowymi, a wierzch ozdobić wg uznania .Ciasto przechowywać w lodówce.

½ godziny przed podaniem wyjąć z lodówki, lepiej smakuje w temperaturze pokojowej.

Smacznego :- )

Tort czekoladowo-kawowy z wiśniami i polewą mirror glaze
Tort czekoladowo-kawowy z wiśniami i polewą mirror glaze


                              

6 komentarzy:

  1. Moje smaki :-) i do tego pięknie podany :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bardzo lubię kawę - takie ciacho z pewnością by mi zasmakowało😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się rewelacyjnie i na pewno smakuje obłędnie :) Chętnie bym zjadła chociaż mały kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda pysznie! Uwielbiam kawę i słodkie, więc jestem pewien, że będzie mi smakowało. Przepis lekko tylko zmodyfikuję - udekoruję ciasto inaczej: zamiast płatków migdałowych (za którymi nie przepadam), dodam prawdopodobnie wiórka kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń