1 kwietnia 2015

Tort kawowy Mocha

tort o smaku kawowym mocha z czekoladą
Tort kawowy Mocha
Jeszcze jeden przepis na pyszny tort, który może zagościć na Waszych świątecznych stołach. Tym razem tort kawowo – czekoladowy, z delikatnym, puszystym biszkoptem i lekkim kremem. Ciasto nie jest zbyt słodkie i na pewno będzie smakowało wszystkim wielbicielom kawowych smaków. A jeśli lubicie ciasta z dodatkiem kawy może zainteresują Was przepisy na kostkę alpejską, tort opera, babeczki kawowo-czekoladowe lub na orzeźwiający tort cappuccino z malinami.

Składniki:
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy inki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony dodać żółtka i wszystko dobrze zmiksować. Dodać mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną, kakao, inką i proszkiem do pieczenia. Suche składniki wmieszać bardzo delikatnie łyżką (nie używać miksera!). Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia z lekko natłuszczonym spodem. Piec w piekarniku przez 20 – 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika biszkopty przykrywać lnianą ściereczką i wystudzić.

Krem kawowy:
  • 250 ml śmietany 30%
  • 200 g serka homogenizowanego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka mielonej kawy naturalnej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki aromatycznego alkoholu (whisky, rum itp.)
  • 20 g startej czekolady
  • 1 łyżka żelatyny

Do nasączenia:
  • 1/3 szklanki mocnej kawy

Dekoracja:
  • marcepanowe jajeczka lub pralinki
  • zmielona kawa naturalna

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej. Kawę rozpuszczalna zalać 2 łyżkami wrzątku – ostudzić.
Serek homogenizowany zmiksować z  cukrem pudrem, alkoholem, alkoholem, rozpuszczoną kawą oraz kawą naturalną. Do żelatyny dodać łyżkę masy, wymieszać i połączyć z masą serową. Kremówkę ubić na sztywną pianę i połączyć z masą serową. Masę schłodzić w lodówce przez około ½ godziny.
Biszkopt podzielić na 3 blaty. Każdy z blatów przed przełożeniem kremu skropić mocną kawą. Do 1/3 kremu dodać startą czekoladę – masę wyłożyć na pierwszy blat. Przykryć drugim plackiem, wyłożyć kolejną 1/3 kremy. Przykryć trzecim blatem. Resztę kremu wykorzystać do wykończenia tortu. Ciasto ozdobić pralinkami i oprószyć naturalną kawą.
Tort chłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Smacznego :- )

tort o smaku kawowym mocha z czekoladą
Tort kawowy Mocha
tort o smaku kawowym mocha z czekoladą
Tort kawowy Mocha

tort o smaku kawowym mocha z czekoladą
Tort kawowy Mocha


2 komentarze :