23 maja 2017

Chłodnik z botwinki z wędzonym twarogiem i prażonym słonecznikiem


Chłodnik z botwinki z wędzonym twarogiem i prażonym słonecznikiem
Chłodnik z botwinki lub chłodnik litewski zawsze pojawia się wiosną w moim menu. Chłopaki za takimi zupami nie przepadają, za to ja z wielką chęcią zjadam spore porcje. \dziś podaję Wam przepis na chłodnik z botwinki z wędzonym twarogiem i prażonym słonecznikiem. Jeśli Wasz chłodnik będzie zbyt gęsty dodajcie do niego więcej kefiru. A jeśli chcecie, żeby był jeszcze bardziej sycący podajcie go z cząstkami jajka ugotowanego na twardo.
Chłodnik z botwinki z wędzonym twarogiem i prażonym słonecznikiem

Jak zrobić chłodnik z botwinki? 

Składniki:
  • 1 pęczek botwinki
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 ogórki kiszone
  • 5 rzodkiewek
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 500 g kefiru
  • łyżka sosu sojowego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • ocet jabłkowy
  • cukier

Do podania:
  • wędzony twaróg
  • prażone pestki słonecznika z solą
  • ewentualnie jajko ugotowane na twardo

Botwinkę dobrze umyć, osuszyć. Buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę. Łodygi odciąć i pokroić na około 0,5 cm kawałki. Liście przeciąć wzdłuż i na ok. 0,5 cm paski.

W garnku o grubym dnie zeszklić  na łyżce oliwy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać buraczki i dusić około 3 minut, potem dodać pokrojone łodygi a po kolejnych 3 minutach liście. Całość lekko posolić i oprószyć pieprzem dolać ¼ szklanki wody i dusić aż liście zmiękną. Botwinkę zdjąć z ognia, dolać łyżeczkę octu jabłkowego i ostudzić.

Do ostudzonej botwinki dodać starte na dużych oczkach kiszone ogórki, rzodkiewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek,  posiekany szczypiorek i koperek. Całość wymieszać z jogurtem greckim i kefirem. Chłodnik doprawić do smaku sosem sojowym, solą, pieprzem, octem jabłkowym i ewentualnie cukrem. Chłodnik najlepiej smakuje po spędzonej nocy w lodówce.

Chłodnik z botwinki podawać z wędzonym twarogiem i uprażonymi pestkami słonecznika. Można też podać go z kawałkami jajka ugotowanymi na twardo.

Smacznego :) 

Chłodnik z botwinki z wędzonym twarogiem i prażonym słonecznikiem

Chłodnik z botwinki z wędzonym twarogiem i prażonym słonecznikiem


                              

5 komentarzy:

  1. Nigdy nie zachęcała mnie botwinka ale Twoja muszę przyznać że wygląda bardzo apetycznie ;)
    Obserwujemy? zacznij i daj znać u mnie ;)
    www.jagglam.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie mam nadzieję, że spróbujesz i polubisz taki chłodnik :)

      Usuń