31 maja 2017

Szparagowa sałatka z quinoa i limonkowo-musztardowym vinegrettem

Szparagowa sałatka z quinoa i limonowo-musztardowym vinegrettem
Dzień bez szparagów to dzień stracony ;) Zapraszam Was na pysze danie: szparagową  sałatkę z quinoa i limonkowo – musztardowym vinegrettem. Taka sałatkę można podąć na lekki obiad lub kolację. Najlepiej podawać ją na ciepło, ale smakowała mi także na zimno. Możecie więc śmiało przygotować większą porcję i zabrać ją na lunch do pracy. Do przygotowania tej sałatki użyłam pięknie wyglądającego quinoa trójkolorowego, ale tak sobie myślę, że można zastąpić je kaszą jaglaną albo kuskusem, a nawet brązowym ryżem. Przypominam Wam także przepisy na sałatkę z młodymi ziemniakami, szparagami i jajkiem oraz spaghetti z pesto z zielonych szparagów.

Sałatka ze zielonymi szparagami i quinoa
Szparagowa sałatka z quinoa i limonowo-musztardowym vinegrettem

Jak zrobić szparagową sałatkę z quinoa i limonkowo - musztardowym vinegrettem?

Składniki:
  • ½ szklanki trójkolorowego quinoa
  • 1 szklanka wody
  • ½ cebuli1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • szczypta soli

  • 300 g cienkich zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka oliwy
  • szczypta soli

Limonkowo - musztardowy vinegret:
  • sok z ½ limonki
  • skórka starta z ½ limonki
  • 2 ½ łyżki oliwy
  • 1 ½ łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • gomasio (sól sezamowa)

Quinoa opukać pod bieżącą wodą. W garnku zeszklić na łyżeczce oliwy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucić do garnka quinoa, szczyptę soli i zalać szklanką wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10 – 15 minut, aż quinoa stanie się puszyste i pojawi się wokół ziarenek charakterystyczny pierścień.

Szparagi opłukać, odłamać twarde końce. Szparagi podzielić na 3 – 4 części. Ułożyć na pergaminie i skropić oliwą, oprószyć solą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 6 – 8 minut, aż się zazielenią i zmiękną.

Przygotować limonowo-musztardowy vinegret mieszając w małym słoiczku sok i skórkę  z limonki, oliwę, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, sól i pieprz. Słoik zamknąć i energicznie potrząsać aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Ugotowane quinoa i szparagi przełożyć do miseczek, przed podaniem polać dressingiem i posypać gomasio.

Smacznego :- )

Szparagowa sałatka z quinoa i limonowo-musztardowym vinegrettem

szparagi
Szparagowa sałatka z quinoa i limonowo-musztardowym vinegrettem
Szparagowa sałatka z quinoa i limonowo-musztardowym vinegrettem


                              

4 komentarze: