Trudno wyobrazić sobie kuchnie bez makaronu. Można z niego stworzyć tysiące dań. Najbardziej cenię sobie, ze takie makaronowe obiady nie dość, ze są smaczne to jeszcze błyskawicznie się je przygotowuje. Lubię domowy makaron jajeczny, lubię chińskie makarony i oczywiście uwielbiam włoskie. Dziś przepis na wiosenny makaron farfalle z indykiem i zielonymi szparagami. Przyznacie, że brzmi obiecująco :- ) Do przygotowania tego dania użyłam mięsa z udźca indyczego, ale jeśli wolicie możecie zastąpić je filetem z piersi. U mnie znajdziecie makaron kokardki, ale domyślacie się, że pasować tu będą makarony o innych kształtach. Całe danie skąpane jest w skórce i soku pomarańczowym i obsypane orzeszkami piniowymi co nadaje mu wyjątkowego smaku – wyśmienitości :- ) Przepis ten bierze udział w III edycji konkursu Barilla Cup - zajrzyjcie na stronę i jeśli lubicie gotować makarony koniecznie weźcie udziału w tym wydarzeniu.
Farfalle z indykiem i zielonymi szparagami |
Jak zrobić makaron farfalle z indykiem, zielonymi szparagami z dodatkiem skórki i soku z pomarańczy i orzeszkami piniowymi?
Makaron:
- 250 g makaronu Barilla Farfalle
Mięso:
- 200 g mięsa z udźca indyka
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- skórka starta z ½ pomarańczy
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka oleju
Warzywa:
- pęczek cienkich zielonych szparagów
- 1 łyżka masła
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 -3 gałązki tymianku
- sok z ½ pomarańczy
- szczypta chili
- sól
- pieprz
Do podania:
- uprażone orzeszki piniowe
- listki tymianku
Farfalle z indykiem i zielonymi szparagami |
Udziec indyka pokroić na niezbyt duże
paseczki/kawałki. Mięso oprószyć sola i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać z
sokiem pomarańczowym i skórka starta z ½ pomarańczy. Odstawić na pół godziny do
lodówki.
Zielone szparagi omyć, osuszyć, odłamać
zdrewniałe końcówki. Pokroić je ukośnie na około trzy centymetrowe kawałki. Szalotki
pokroić w piórka, a czosnek w cienkie plasterki.
Zagotować wodę, osolić i ugotować
farfalle zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kiedy gotuje się makaron, przygotować
sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucić zamarynowane mięso, smażyć, aż odparuje cały
płyn, a indyk się lekko zarumieni. Dodać szalotkę i czosnek, podsmażać około
jednej minuty, aż cebula się zeszkli. Wrzucić szparagi i łyżkę masła i listki
świeżego tymianku – dusić około 5 minut, aż szparagi zmiękną, ale pozostaną
chrupkie.
Makaron odcedzić, pozostawiając około 3
łyżek wody do sosu.
Do sosu dolać sok pomarańczowy,
„makaronową” wodę i farfalle. Wszystko razem chwilę podgrzewać, aż połą się
wszystkie składniki, doprawiając do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili .
Podawać natychmiast posypane uprażonymi orzeszkami piniowymi i listkami
tymianku.
makaron musi być :) nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez niego :) a Twoje danie prezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuń