25 czerwca 2017

Szybki placek na maślance z czerwoną porzeczką i kruszonką

Szybki placek na maślance z czerwoną porzeczką i kruszonką
Niedziela to idealny dzień, żeby upiec pyszne ciasto i zabrać je na rodzinny piknik. Proponuję Wam szybki placek na maślance z czerwoną porzeczką i kruszonką. To bardzo proste ciasto, które można zrobić bez użycia miksera. Wystarczy, podobnie jak w przypadku muf fin, wymieszać składniki mokre z suchymi ale tylko do uzyskania gęstego ciasta. Do tego kwaśne i orzeźwiające porzeczki i spora ilość kruszonki. Mam nadzieję, że zachęciłam Was do upieczenia tego placka. Jak to bywa z plackami, możecie użyć innych letnich owoców najlepiej kwaskowych. Świetnie sprawdzi się tu rabarbar, agrest albo wiśnie.
Szybki placek na maślance z czerwoną porzeczką i kruszonką

Jak zrobić szybki placek z czerwona porzeczka i kruszonką?

Składniki suche:
  • 350 g maki pszennej tortowej
  • Szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru z wanilią

Składniki mokre:
  • 250 ml maślanki
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju

Kruszonka:
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 opakowanie cukru z wanilią

Dodatkowo:
  • ok. 400 g obranych owoców czerwonej porzeczki (lub innych owoców najlepiej kwaskowatych)
  • cukier puder do dekoracji


Szybki placek na maślance z czerwoną porzeczką i kruszonką

Formę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190°C.

Wszystkie składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami. Powinien powstać mokry piasek. Kruszonkę schować do lodówki.

W jednej misce wymieszać składniki suche (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia).
W drugiej misce wymieszać składniki mokre (maślankę, olej i jajka). Najlepiej zrobić to widelcem, ewentualnie rózgą.

Połączyć składniki suche z mokrymi. Do mieszania nie należy używać miksera, wystarczy zrobić to delikatnie  widelcem, aż powstanie gęste ciasto.   Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć czerwoną porzeczkę, a na koniec wszystko posypać kruszonką.  

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C  przez około 45 – 50 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Smacznego :- )  

Szybki placek na maślance z czerwoną porzeczką i kruszonką



                              

1 komentarz: