22 czerwca 2016

Ciasto kubeczkowe z truskawkami


Ciasto kubeczkowe na jogurcie z truskawkami
Ciasto kubeczkowe z truskawkami

Wszędzie  truskawki, musi więc w domu pojawić się ciasto truskawkowe. Tym razem upiekłam ciasto kubeczkowe. To łatwe do zrobienia ciasto, które zawsze wychodzi pyszne, a w dodatku można je w prosty sposób modyfikować. Najważniejsze jest zachowanie proporcji,  co staje się wyjątkowo proste kiedy odmierzamy wszystkie składniki jednym naczyniem. Zamiast mąki orkiszowej z mojego przepisu, możecie użyć mieszankę innych mąk np. część mąki zamienić na owsianą, pszenną lub mielone migdały. Ciasto wychodzi wilgotne, o lekko cytrynowym  aromacie,  długo zachowuje świeżość i bardzo szybko znika z talerzy. Do ciasta można użyć ulubionych owoców sezonowych np.: porzeczek, malin, wiśni lub  jagód. Jak widzicie to ciasto kameleon, które za każdym razem może smakować i wyglądać inaczej. Na pewno w najbliższym czasie upiekę jeszcze nie jedno ciasto kubeczkowe.

Jak upiec kubeczkowe ciasto z truskawkami?

Składniki:

  • 1 kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (220 g)
  • 2 kubeczki cukru trzcinowego *
  • 1 kubeczek oleju
  • 3 jaja
  • 2 kubeczki  mąki orkiszowej białej typ 720
  • 1 kubeczek orkiszowej razowej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z  1 cytryny

Dodatkowo:
  • 400 – 500 g truskawek**
  • cukier puder

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Prostokątną formę  o wymiarach ok. 33 x 23 cm wysmarować masłem.

Należy pamiętać, aby wszystkie składniki zajmowały w kubeczku tyle samo miejsca co jogurt.

Do jednej miski przesiać suche składniki (mąkę orkiszową białą i razową, proszek do pieczenia) całość wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajka, jogurt, cukier trzcinowy, skórkę cytrynową, olej – wymieszać. Płynne składniki mieszać widelcem lub trzepaczką rózgową. Tego ciasta nie trzeba ani ubijać, ani mocno ucierać, podobnie jak ciasto na muffiny, wystarczy połączyć wszystkie składniki.
Masę jajeczna wymieszać z przesiana mąką.

Ciasto, które jest dość płynne, przełożyć do formy. Na wierzchu układać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 – 50  minut, do tzw. "suchego patyczka". Jeśli ciasto będzie się zbytnio rumienić można przykryć je folią aluminiową.
Ciasto truskawkowe przed podaniem posypać cukrem pudrem.

*ciasto jest dość słodkie, możecie dodać mniej cukru ok. 1 ½  kubeczka
**zamiast truskawek możecie użyć innych sezonowych owoców: porzeczek, malin, wiśni, moreli, jagód itp.

Smacznego:- )

Naturalne i zdrowe produkty do upieczenia tego ciasta znajdziecie w sklepie internetowym: www.naturalniezdrowe.com.pl

Ciasto jogurtowe z truskawkami
Ciasto kubeczkowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami
Ciasto kubeczkowe z truskawkami

Proste ciasto kubeczkowe na jogurcie z truskawkami
Ciasto kubeczkowe z truskawkami


Truskawkowe pole & naturalnie zdrowe


Milion smaków truskawek - edycja trzecia


4 komentarze :

  1. Bardzo proste ciasto, ale w prostocie siła. Uwielbiam takie z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie,na jakiej funkcji Pani piecze ciasto..termoobieg?góra-dół? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto piekę bez termoobiegu, grzałka góra - dół :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...