15 sierpnia 2017

Mus malinowy z sosem jagodowym

Mus malinowy z sosem jagodowym
W tak piękny, słoneczny i wolny od pracy dzień miło delektować się pysznym deserem. Polecam Wam małe co nieco - mus malinowy z sosem jagodowym. Jeśli się skusicie nie pożałujecie po prostu rozpływa się w ustach. A najważniejsze błyskawicznie przenosi do niezapomnianego malinowego chruśniaka…
 
Mus malinowy z sosem jagodowym

Jak zrobić mus malinowy z sosem jagodowym?


Składniki na mus malinowy:
  • 300 g malin
  • 150 g skondensowanego słodzonego mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 300 ml zimnej śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 40 ml wody

Składniki na sos jagodowy:
  • 250 g jagód
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:
  • Kilka łyżeczek masy kajmakowej

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Maliny i słodzone mleko skondensowane zmiksować sokiem z cytryny. Jeśli chcecie, aby Wasz mus był bardziej aksamitny możecie masę malinowa przetrzeć przez sitko.
Mocno schłodzoną kremówkę ubić za pomocą miksera.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Dodać kilka łyżek zmiksowanych malin – wymieszać. Połączyć masę malinową z żelatyną, a następnie z ubitą kremówką.
Szklaneczki, pucharki lub małe słoiczki napełnić łyżką masy kajmakowej i musem malinowym, pozostawiając miejsce na sos jagodowy – odstawić do lodówki.

Przygotowanie sosu jagodowego: do rondelka wsypać cukier, maliny i sok cytrynowy. Na wolnym ogniu doprowadzić całość do wrzenia. Gotować kilka minut na małym ogniu aż sos się zagęści, a jagody popękają. Sos odstawić do wystygnięcia.
Przed podaniem mus malinowy polać  sosem jagodowym. Deser można udekorować świeżymi owocami lub listkami mięty lub melisy.

Smacznego :- )

deser malinowo jagodowy
Mus malinowy z sosem jagodowym
deser malinowo jagodowy
Mus malinowy z sosem jagodowym

deser malinowo jagodowy
Mus malinowy z sosem jagodowym


                              

4 komentarze:

  1. Chciałabym to zjeść :D

    Zapraszam do mnie:
    BLOG

    INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie wypróbuję w wersji bez cukru (dosłodzę ksylitolem) :) piękne i apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny deser w szczególności jak go jeszcze dokładnie zmrozimy. Ja często takie rzeczy staram się robić latem, kiedy jest po prostu gorąco. W sumie również chętnie zaglądam do serwisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ po kolejne przepisy na jakieś słodkości.

    OdpowiedzUsuń