Makaron orecchiette z bobem i sosem śmitanowo-limonkowym |
Latem najlepsze obiady to takie, które można szybko przygotować i zjeść z wielkim smakiem. Latem wszystkie dania powinny być kolorowe i pełne warzyw, od których uginają się stragany. Jednym ze sposobów na szybki obiad czy kolację jest ugotowanie makaronu i podanie go z pysznym sosem. Dziś dziele się przepisem na orecchiette z bobem i sosem śmietanowo-limonkowym. Wszystkim lubiącym strączki na pewno będzie smakować taki obiad, a może przekonają się do niego także rasowi mięsożercy.
Makaron orecchiette z bobem i sosem śmitanowo-limonkowym |
Jak ugotować makaron orecchiette z bobem i sosem śmitanowo-limonkowym?
Składniki:
- 400 g makaronu orecchiette
- 500 g bobu
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku w plastrach
- ½ cebuli czosnkowej pokrojonej w kostkę
- sok z ½ limonki
- skórka starta z ½ limonki
- ½ szklanki śmietanki 30%
- 80 g tartego parmezanu
- garść liści bazylii
- sól
- świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
- parmezan i bazylia do dekoracji dania
Bób ugotować al dente w osolonej wodzie.
Zalać lodowata wodą, aby bób nie stracił pięknego zielonego koloru. Bób obrać z
szarej skóry i odłożyć na bok.
Makaron orecchiette ugotować al dente w
osolonej wodzie zgodnie z instrukcją umieszczona na opakowaniu. Zachować około
1 szklanki wody pozostałej po gotowaniu makaronu.
Na łyżce oliwy zeszklić cebule i
czosnek, dodać sok i skórkę z limonki, zahartowaną śmietankę i wodę pozostałą z
gotowania makaronu, sól i pieprz. Całość doprowadzić do wrzenia. Gotować na
małym ogniu przez 2 – 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodać bób i makaron,
wymieszać i gotować jeszcze minutę.
Danie zdjąć z ognia porwane listki bazylii i starty parmezan – wymieszać.
Podawać natychmiast ozdobione listkami bazylii i parmezanem.
Smacznego :- )
Makaron orecchiette z bobem i sosem śmitanowo-limonkowym |
Makaron orecchiette z bobem i sosem śmitanowo-limonkowym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz