14 sierpnia 2017

Makaron orecchiette z bobem i sosem śmitanowo-limonkowym

Makaron orecchiette z bobem i sosem śmitanowo-limonkowym
Latem najlepsze obiady to takie, które można szybko przygotować i zjeść z wielkim smakiem. Latem wszystkie dania powinny być kolorowe i pełne warzyw, od których uginają się stragany. Jednym ze sposobów na szybki obiad czy kolację jest ugotowanie makaronu i podanie go z pysznym sosem. Dziś dziele się przepisem na orecchiette z bobem i sosem śmietanowo-limonkowym. Wszystkim lubiącym strączki na pewno będzie smakować taki obiad, a może przekonają się do niego także rasowi mięsożercy.
makaron barilla
Makaron orecchiette z bobem i sosem śmitanowo-limonkowym

Jak ugotować makaron orecchiette z bobem i sosem śmitanowo-limonkowym?

Składniki:
  • 400 g makaronu  orecchiette
  • 500 g bobu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku w plastrach
  • ½ cebuli czosnkowej pokrojonej w kostkę
  • sok z ½ limonki
  • skórka starta z ½ limonki
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 80 g tartego parmezanu
  • garść liści bazylii
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:
  • parmezan i bazylia do dekoracji dania


Bób ugotować al dente w osolonej wodzie. Zalać lodowata wodą, aby bób nie stracił pięknego zielonego koloru. Bób obrać z szarej skóry i odłożyć na bok.

Makaron orecchiette ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją umieszczona na opakowaniu. Zachować około 1 szklanki wody pozostałej po gotowaniu makaronu.

Na łyżce oliwy zeszklić cebule i czosnek, dodać sok i skórkę z limonki, zahartowaną śmietankę i wodę pozostałą z gotowania makaronu, sól i pieprz. Całość doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 2 – 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodać bób i makaron, wymieszać  i gotować jeszcze minutę. Danie zdjąć z ognia porwane listki bazylii i starty parmezan – wymieszać. Podawać natychmiast ozdobione listkami bazylii i parmezanem.

Smacznego :- )

barilla
Makaron orecchiette z bobem i sosem śmitanowo-limonkowym
Makaron orecchiette z bobem i sosem śmitanowo-limonkowym



                              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz