5 września 2017

Gulasz z indyka z młodą marchewką i kalarepą

 
Gulasz z indyka z młodą marchewką i kalarepą
Nie macie pomysłu na pyszny obiad? Dziś możecie ugotować gulasz z indyka z młoda marchewką i kalarepą. Świetnie smakuje z każdą z kasz (jaglaną, perłową, pęczakiem), ale mi najbardziej lubię ten gulasz z kaszą gryczaną. Całe danie doprawione do smaku jest gomasio. Nie wiem czy znacie tę przyprawę, ale ja po prostu zakochałam się w japońskiej soli sezamowej i dodaję ja ostatnio do wszystkiego. Posypuje nią sałatki, zupy, i świeży chleb z masłem – mniam :- )

Gulasz z indyka z młodą marchewką i kalarepą

Jak ugotować gulasz z indyka z młodą marchewką i kalarepą?

Składniki:
  • 250 g udźca indyka
  • 1 ½ łyżki gomasio
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżych  listków  tymianku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 młode marchewki
  • 1 kalarepa
  • ¼ szklanki rosołu lub wody
  • 100 ml śmietany 12%
  • sol
  • świeżo mielony pieprz
  • tymianek

Dodatkowo:
  • ulubiona kasza do podania gulaszu (u mnie kasza gryczana)
  • gomasio i tymianek do dekoracji dania

Gomasio (japońska sól sezamowa):
  • 20 łyżeczek sezamu
  • 2 łyżeczki soli morskiej
Gomasio przygotowuje się mieszając sól i sezam w stosunku 1: 10 lub 1:16.Na rozgrzana patelnie wrzucić sól i chwile prażyć, dodać sezam. Prażyć do uzyskania złotego koloru – ostudzić. Mieszankę rozgnieść w moździerzu lub zmielić w blenderze. Gotowe gomasio powinno zawierać zmielone i całe nasionka sezamowe. Przechowywać w słoiku do dwóch tygodni.
 
Gulasz z indyka z młodą marchewką i kalarepą

Udziec z indyka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem, gomasio i listkami tymianku. Odstawić do lodówki na 30 minut.


Cebule pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki, marchewkę w ukośne plasterki, kalarepę w słupki.

Na patelni rozgrzać masło klarowane. Wrzucić kawałki indyka i zrumienić. Mięso odłożyć do garnka.
Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę z czosnkiem i dodać do mięsa. Dorzucić marchew pokrojona w plasterki, kalarepę w słupki,  dolać rosół i dusić około 30 minut aż warzywa będą miękkie. Gulasz doprawić do smaku sola pieprzem i świeżym tymiankiem. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę. Chwile gotować aż sos zgęstnieje.
Gulasz z indykiem z młodą marchewką i kalarepą podawać posypane dodatkową porcją gomasio i kaszą gryczaną (lub inna ulubioną) albo z ziemniakami.

Smacznego : -)

Gulasz z indyka z młodą marchewką i kalarepą


                              

1 komentarz: