Nie macie pomysłu na pyszny obiad? Dziś możecie ugotować gulasz z indyka z młoda marchewką i kalarepą. Świetnie smakuje z każdą z kasz (jaglaną, perłową, pęczakiem), ale mi najbardziej lubię ten gulasz z kaszą gryczaną. Całe danie doprawione do smaku jest gomasio. Nie wiem czy znacie tę przyprawę, ale ja po prostu zakochałam się w japońskiej soli sezamowej i dodaję ja ostatnio do wszystkiego. Posypuje nią sałatki, zupy, i świeży chleb z masłem – mniam :- )
Gulasz z indyka z młodą marchewką i kalarepą |
Jak ugotować gulasz z indyka z młodą marchewką i kalarepą?
Składniki:
- 250 g udźca indyka
- 1 ½ łyżki gomasio
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka świeżych listków tymianku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 młode marchewki
- 1 kalarepa
- ¼ szklanki rosołu lub wody
- 100 ml śmietany 12%
- sol
- świeżo mielony pieprz
- tymianek
Dodatkowo:
- ulubiona kasza do podania gulaszu (u mnie kasza gryczana)
- gomasio i tymianek do dekoracji dania
Gomasio (japońska sól sezamowa):
- 20 łyżeczek sezamu
Gomasio przygotowuje się mieszając sól i sezam w stosunku 1: 10 lub 1:16.Na rozgrzana patelnie wrzucić sól i chwile prażyć, dodać sezam. Prażyć do uzyskania złotego koloru – ostudzić. Mieszankę rozgnieść w moździerzu lub zmielić w blenderze. Gotowe gomasio powinno zawierać zmielone i całe nasionka sezamowe. Przechowywać w słoiku do dwóch tygodni.
- 2 łyżeczki soli morskiej
Udziec z indyka pokroić w kostkę,
skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem, gomasio i listkami tymianku. Odstawić
do lodówki na 30 minut.
Cebule pokroić w kostkę, czosnek w
cienkie plasterki, marchewkę w ukośne plasterki, kalarepę w słupki.
Na patelni rozgrzać masło klarowane. Wrzucić
kawałki indyka i zrumienić. Mięso odłożyć do garnka.
Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę z
czosnkiem i dodać do mięsa. Dorzucić marchew pokrojona w plasterki, kalarepę w
słupki, dolać rosół i dusić około 30
minut aż warzywa będą miękkie. Gulasz doprawić do smaku sola pieprzem i świeżym
tymiankiem. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę. Chwile gotować aż sos
zgęstnieje.
Gulasz z indykiem z młodą marchewką i
kalarepą podawać posypane dodatkową porcją gomasio i kaszą gryczaną (lub inna
ulubioną) albo z ziemniakami.
Smacznego : -)
Gulasz z indyka z młodą marchewką i kalarepą |
Zgłodniałam widząc to zdjęcie. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:
BLOG
INSTAGRAM