Makaron penne z cukinią, cieciorką i marynowanym pieprzem |
Co powiecie na makaron penne z cukinią, cieciorką i marynowanym pieprzem? Obiad który przygotujecie błyskawicznie i zapewni spora porcję energii na resztę dnia. Cukinia, pomidorki koktajlowe, pożywna ciecierzyca i kropka na „i” czyli marynowany zielony pieprz, która całości nada odrobinę pikanterii. U mnie w roli głównej wystąpił makaron w kształcie rurek, ale możecie użyć każdego ulubionego kształtu. Na blogu znajdziecie sporo przepisów na makarony między innymi na penne z brokułami i szynką w sosie śmietanowym.
Składniki:
- 200 g makaronu penne
- 1 mała cukinia
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 puszka ciecierzycy
- 4 – 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki świeżego oregano
- 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
- sól
- pieprz
- 3 – 4 łyżki oliwy
- 4 – 5 łyżek wody z gotowania makronu
Dodatkowo:
- świeże listki bazylii
- 2 – 3 łyżki tartego parmezanu do serwowania makaronu
- ziarenka zielonego pieprzu do dekoracji
Makaron penne z cukinią, cieciorką i marynowanym pieprzem |
Makaron penne wrzucić do osolone wody i gotować al dente
zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Cukinię przekroić na pół, wydrążyć
pestki i pokroić w pół centymetrowe plasterki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić
cukinię i podsmażyć na złoto – przełożyć na talerz. Dolać resztę oliwy i
podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek i posiekany marynowany zielony pieprz. Dodać
ponakłuwane pomidorki koktajlowe i smażyć około minuty. Dodać cieciorkę,
cukinię, podlać wodą z gotowania makaronu. Podgrzewać, często mieszając, aż
całość będzie ciepła. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Do sosu dodać ugotowany makron i oregano.
Wszystko dobrze wymieszać i podawać natychmiast po przygotowaniu .
Makaron przed podaniem można posypać
parmezanem i ziarenkami marynowanego zielonego pieprzu.
Smacznego :- )
Makaron penne z cukinią, cieciorką i marynowanym pieprzem |
Uwielbiam te zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuń