Orzechowe ciasto ze śliwkami na maślance |
Nie wyobrażam sobie jesieni bez ciasta śliwkowego. Kiedy tylko się pojawiają robię szybkie crumble i obowiązkowo powidła z węgierek. Dziś za to polecam Wam przepis na orzechowe ciasto ze śliwkami na maślance. Do ciasta i do kruszonki dodałam zmielone orzechy włoskie co sprawia że jest wyjątkowo aromatyczne. Ciasta z dodatkiem maślanki to ostatnio moje ulubione. Robi się je szybko, można je łatwo modyfikować i co najważniejsze uwielbia je moja rodzina. Zawsze porcję ciasta na maślance mrożę. To fajny patent, który nie pozwala zjeść ciasta na raz ;)
Wpis powstał we współpracy ze sklepem Garneczki.pl. W sklepie Garneczki.pl trwa aktualnie wyprzedaż sezonowa (rabaty do 50%) zapraszam do polowania na atrakcyjne artykuły kuchenne – tutaj.
Jak upiec łatwe orzechowe ciasto ze śliwkami na maślance?
Składniki suche:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- szczypta soli
- 130 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru z wanilią
Składniki mokre:
- 250 ml maślanki
- 2 jajka
- 125 ml oleju
Kruszonka:
- 125 g mąki pszennej tortowej
- 75 g mielonych orzechów włoskich
- 200 g cukru
- 100 g zimnego masła
- 1 opakowanie cukru z wanilią
Dodatkowo:
- ok. 700 g śliwek (najlepiej węgierek)
- cukier puder do dekoracji
Orzechowe ciasto ze śliwkami na maślance |
Formę o wymiarach 33 x 22 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190°C.
Śliwki umyć po czym błyskawicznie i bez
wysiłku usunąć pestki za pomocą drylownicy.
Wszystkie składniki na kruszonkę (mąkę,
mielone orzechy zimne masło, cukier) posiekać a następnie rozetrzeć palcami. Powinien powstać mokry
piasek. Kruszonkę schować do lodówki.
W jednej misce wymieszać składniki suche
(mąkę, mielone orzechy włoskie cukier, sól, proszek do pieczenia).
W drugiej misce wymieszać składniki
mokre (maślankę, olej i jajka). Najlepiej zrobić to widelcem, ewentualnie
rózgą.
Połączyć składniki suche z mokrymi. Do
mieszania nie należy używać miksera, wystarczy zrobić to delikatnie widelcem, aż powstanie gęste ciasto. Ciasta
nie mieszać zbyt długo ponieważ nie uda się, będzie ciężkie i zakalcowate. Ciasto
przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wydrylowane
śliwki, a na koniec wszystko posypać kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do
190°C przez około 45 – 50 minut do tzw.
„suchego patyczka” i zazłoconej kruszonki
Smacznego
:- )
Orzechowe ciasto ze śliwkami na maślance |
Rozpoczyna się
sezon na orzechy, na pewno przyda się komplet dziadka do orzechów z drewniana
miską – zobacz tutaj.
Drylownica niezbędna w
sezonie śliwkowym, pozwala zaoszczędzić czas w trakcie przygotowywania
przetworów i ciast.
Forma do pieczenia z pokrywą – idealny
zestaw do pieczenia i przechowywania ciasta.
Orzechowe ciasto ze śliwkami na maślance |
Ciacho wygląda bardzo apetycznie -:)
OdpowiedzUsuńMusiało zniewalać tym śliwkowo-orzechowym zapachem :)
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda!
OdpowiedzUsuń