26 września 2017

Orzechowe ciasto ze śliwkami na maślance

Orzechowe ciasto ze śliwkami na maślance
Nie wyobrażam sobie jesieni bez ciasta śliwkowego. Kiedy tylko się pojawiają robię szybkie crumble i obowiązkowo powidła z węgierek. Dziś za to polecam Wam przepis na orzechowe ciasto ze śliwkami na maślance. Do ciasta i do kruszonki dodałam zmielone orzechy włoskie co sprawia że jest wyjątkowo aromatyczne. Ciasta z dodatkiem maślanki to  ostatnio moje ulubione. Robi się je szybko, można je łatwo modyfikować i co najważniejsze uwielbia je moja rodzina. Zawsze porcję ciasta na maślance mrożę. To fajny patent, który nie pozwala zjeść ciasta na raz ;)
Wpis powstał we współpracy ze sklepem Garneczki.plW sklepie Garneczki.pl trwa aktualnie wyprzedaż sezonowa (rabaty do 50%) zapraszam do polowania na atrakcyjne artykuły kuchenne – tutaj.
Orzechowe ciasto ze śliwkami na maślance

Jak upiec łatwe orzechowe ciasto ze śliwkami na maślance?

Składniki suche:
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
Składniki mokre:
  • 250 ml maślanki
  • 2 jajka
  • 125 ml oleju
Kruszonka:
  • 125 g mąki pszennej tortowej
  • 75 g mielonych orzechów włoskich
  • 200 g cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
Dodatkowo:
  • ok. 700 g śliwek (najlepiej węgierek)
  • cukier puder do dekoracji

Orzechowe ciasto ze śliwkami na maślance

Formę o wymiarach 33 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190°C.

Śliwki umyć po czym błyskawicznie i bez wysiłku usunąć pestki za pomocą drylownicy.


Wszystkie składniki na kruszonkę (mąkę, mielone orzechy zimne masło, cukier) posiekać a następnie  rozetrzeć palcami. Powinien powstać mokry piasek. Kruszonkę schować do lodówki.

W jednej misce wymieszać składniki suche (mąkę, mielone orzechy włoskie cukier, sól, proszek do pieczenia).
W drugiej misce wymieszać składniki mokre (maślankę, olej i jajka). Najlepiej zrobić to widelcem, ewentualnie rózgą.

Połączyć składniki suche z mokrymi. Do mieszania nie należy używać miksera, wystarczy zrobić to delikatnie  widelcem, aż powstanie gęste ciasto. Ciasta nie mieszać zbyt długo ponieważ nie uda się, będzie ciężkie i zakalcowate. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wydrylowane śliwki, a na koniec wszystko posypać kruszonką.  

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C  przez około 45 – 50 minut do tzw. „suchego patyczka” i zazłoconej kruszonki

Smacznego :- )

Orzechowe ciasto ze śliwkami na maślance 
Rozpoczyna się sezon na orzechy, na pewno przyda się komplet dziadka do orzechów z drewniana miską – zobacz tutaj.

 
Orzechowe ciasto ze śliwkami na maślance
Drylownica niezbędna w sezonie śliwkowym, pozwala zaoszczędzić czas w trakcie przygotowywania przetworów i ciast.

 
Orzechowe ciasto ze śliwkami na maślance
Forma do pieczenia z pokrywą – idealny zestaw do pieczenia i przechowywania ciasta.

 
Orzechowe ciasto ze śliwkami na maślance

Orzechowe ciasto ze śliwkami na maślance


                              

3 komentarze: