Pasta z bakłażana – baba ghanoush |
Pasta z bakłażana - baba ghanoush to danie kuchni arabskiej, które podbiło moje serce :- ) Pysznie smakuje jako dodatek do pajdy świeżego domowego chleba lub jako dip do chrupiących warzyw. Najsmaczniejsze baba ghanoush robi się z pieczonych na żywym ogniu bakłażanów. Dodaje to lekko dymnego aromatu. W domowych warunkach bakłażany można po prostu upiec w piekarniku. Pastę można doprawić wg uznania dodając więcej czosnku lub soku z cytryny. Świetnie smakuje z dodatkiem wędzonej papryki. Dla mnie najsmaczniejszy z dodatkiem ziarenek granatu.
Pasta z bakłażana – baba ghanoush |
Jak zrobić pastę z bakłażana - baba ghanoush?
Składniki:
- 500 g bakłażanów (ok. 2 średnich)
- 50 g pasty sezamowej tahini
- 1 mały ząbek czosnku
- ok. 1 - 2 łyżki cytryny
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- ewentualnie natka pietruszki , czarny sezam, granat
Pasta z bakłażana – baba ghanoush |
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, z funkcja „góra + dół”.
Bakłażany
przekroić na pół i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch
posmarować oliwą i oprószyć solą i pieprzem.
Wstawić
do nagrzanego piekarnika na ok. 20-30 minut, lub do czasu gdy będą miękkie w
środku, a ich wierzch będzie mocno przypieczony. Upieczone bakłażany –
ostudzić.
Z
ostudzonych bakłażanów wybrać łyżką miąższ (skórę wyrzucić). Jeśli bakłażan
będzie mocno wodnisty można go dodatkowo odcisnąć z wody.
Bakłażana
przełożyć do blendera dodać pastę sezamową, czosnek i sok z cytryny (na
początek jedną łyżkę). Całość zmiksować na gładką pastę. Na koniec pastę
doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Zamiast
miksować pastę można rozgnieść widelcem,
dodając przeciśnięty przez praskę czosnek.
Pastę
baba ghanoush przełożyć do słoika, schłodzić i przechowywać w lodówce.
Smacznego
:- )
Pasta z bakłażana – baba ghanoush |
Pasta z bakłażana – baba ghanoush |
Hmm, smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa pasta :) zastanawiam się jaki to ma smak? Słodki, słony, kwaśny?
OdpowiedzUsuń