20 listopada 2017

Paprykarz jaglany z sardynkami

Paprykarz jaglany z sardynkami
Pasty kanapkowe można zrobić dosłownie z wszystkiego i często je przygotowuję. Zazwyczaj są to pasty jajeczne lub pastę dr Budwig lub pasty rybne, ale od czasu do czasu przychodzi mi ochota na coś trochę bardziej czasochłonnego. Tym razem przygotowałam paprykarz jaglany z sardynkami. Zamiast ryżu, który dodawany jest do dobrze znanego z dzieciństwa paprykarza szczecińskiego, dosypałam ugotowaną kaszę jaglaną. Taki domowy paprykarz jest wyjątkowy i wszystkim polecam przygotowanie go w wolnej chwili. Zamiast sardynek w oleju możecie użyć innej ulubionej ryby. Może to być np.  wędzona makrela, pstrąg czy tuńczyk w oleju.
 
Paprykarz jaglany z sardynkami

Jak zrobić paprykarz jaglany z sardynkami?

Składniki:
  • 1 puszka sardynek w oleju
  • 2 łyżki oleju z puszki
  • 1/3 szklanka kaszy jaglanej (około 1 szklanka ugotowanej kaszy)
  • ok. 10 cm kawałek pora
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew (lub 2 małe)
  • 1 pietruszka
  • ok. 100 g kawałek selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • świeżo mielony pieprz


Paprykarz jaglany z sardynkami

Kaszę jaglaną uprażyć w garnku, przepłukać wrzątkiem i ugotować w podwójnej ilości wody z odrobiną soli

Sardynki rozdrobnić.

Por pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek drobno posiekać.

Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić cebulę, por i czosnek - chwilę smażyć, aż się zeszklą. Dodać starte warzywa i dalej smażyć około 3 minut. Do warzyw dodać około ⅓ szklankę wody i dusić, aż warzywa będą miękkie.

Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy , doprawić do smaku solą i pieprzem – całość  wystudzić.

Warzywa wymieszać z ryżem i rozdrobnionymi sardynkami. Jeśli paprykarz jest zbyt suchy dodać 2 łyżki oleju z sardynek lub trochę przegotowanej wody.

Smacznego :- )

Paprykarz jaglany z sardynkami

Paprykarz jaglany z sardynkami




                              

1 komentarz: