9 listopada 2017

Ucierane ciasto dyniowe ze śliwkami

Ucierane ciasto dyniowe ze śliwkami 
Pewnie domyślacie się, po ilości zamieszczanych przepisów, że jestem wielka miłośniczką dyni. Lubię ją za kolor, lekkość i uniwersalność. Można  z niej zrobić naleśniki, pierogi, zupy i oczywiście ciasta. Dziś proponuję Wam przepis na ucierane ciasto dyniowe ze śliwkami. Śliwki jeszcze można kupić, ale możecie użyć mrożonych lub takich z kompotu. Ciasto długo pozostaje świeże i wilgotne.
Ucierane ciasto dyniowe ze śliwkami

Jak upiec ucierane ciasto dyniowe ze śliwkami?

Składniki suche:
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 250 puree dyniowego (TUTAJ znajdziesz przepis)
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾  łyżeczki sody
  • 1 mały cukier z wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru

Dodatkowo:
  • śliwki

Okrągłą formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Śliwki umyć osuszyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą.
Miękkie masło chwilę miksować, a potem stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Utrzeć masło na białą pianę,  kolejno dodawać jajka ciągle miksując. Na koniec wmiksować puree z dyni, cynamon i imbir. Dyniową masę wymieszać z przesiana mąką.

Ciasto przełożyć do tortownicy, na wierzchu rozłożyć śliwki.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C  przez około 50 – 60 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Smacznego :- )

Ucierane ciasto dyniowe ze śliwkami

                      

3 komentarze: