Ucierane ciasto dyniowe ze śliwkami |
Pewnie domyślacie się, po ilości zamieszczanych przepisów, że jestem wielka miłośniczką dyni. Lubię ją za kolor, lekkość i uniwersalność. Można z niej zrobić naleśniki, pierogi, zupy i oczywiście ciasta. Dziś proponuję Wam przepis na ucierane ciasto dyniowe ze śliwkami. Śliwki jeszcze można kupić, ale możecie użyć mrożonych lub takich z kompotu. Ciasto długo pozostaje świeże i wilgotne.
Ucierane ciasto dyniowe ze śliwkami |
Jak upiec ucierane ciasto dyniowe ze śliwkami?
Składniki suche:
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 250 puree dyniowego (TUTAJ znajdziesz przepis)
- 200 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
- 1 niepełna szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ łyżeczki sody
- 1 mały cukier z wanilią
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
Dodatkowo:
- śliwki
Okrągłą formę o średnicy 26 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Śliwki umyć osuszyć, wypestkować i
pokroić na ćwiartki.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i
sodą.
Miękkie masło chwilę miksować, a potem
stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Utrzeć masło na białą pianę, kolejno dodawać jajka ciągle miksując. Na
koniec wmiksować puree z dyni, cynamon i imbir. Dyniową masę wymieszać z
przesiana mąką.
Ciasto przełożyć do tortownicy, na
wierzchu rozłożyć śliwki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 50 – 60 minut do tzw. „suchego
patyczka”.
Smacznego :- )
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńFajne, takiego nie piekłam. Jeszcze ;-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuń