Świąteczne ciasto truskawkowo – cytrynowe bez pieczenia |
Grudzień w tym roku miałam wyjątkowo pracowity. W weekend prowadziłam warsztaty ze zdrowego gotowania. Dwa pracowite dni, spędzone we wspaniałym towarzystwie. W sobotę przygotowywaliśmy całodzienne zdrowe menu a w niedziele wigilie w zdrowszej odsłonie. Największym zaskoczeniem dla uczestników było piernikowe brownies z buraków – ku ich zaskoczeniu było pyszne: -) Trudno mi uwierzyć że już za chwile Święta! W komputerze czeka kilka przepisów którymi chciałam się z Wami podzielić mama nadzieję, że zdążę. Dziś łatwe i pyszne świąteczne ciasto truskawkowo-cytrynowe bez pieczenia. To propozycja dla wszystkich zabieganych. Ciasto robi się naprawdę błyskawicznie i na pewno oczaruje smakiem i wyglądem. Do zrobienia tego ciasta zainspirowała mnie akcja Łowicza „Z miłości do truskawek”. Truskawki w środku zimy to świetny pomysł i bajeczny smak.
Świąteczne ciasto truskawkowo – cytrynowe bez pieczenia
Jak zrobić świąteczne ciasto bez pieczenia?
Składniki:
- 3 słoiczki konfitury truskawkowej Łowicz
- ok. 200 g ciastek typu petit beurre
- ok. 200g ciastek kakaowych typu petit beurre
Krem cytrynowy:
- 1 l mleka
- 1 budyń waniliowy bez cukru (na 500 ml mleka)
- 1 budyń waniliowy bez cukru (na 750 ml mleka)
- 2 galaretki cytrynowe
- 250 g masła
Dodatkowo:
- 500 ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 opakowania utrwalacza do śmietany
- 100 g białej czekolady
- draże śmietankowe
Przygotować krem cytrynowy: W szklance mleka rozpuścić oba budynie. Pozostałe mleko zagotować, zdjąć z ognia, ciągle mieszając wlać rozrobiony w mleku budyń. Garnek ponownie wstawić na ogień, podgrzewać do momentu Az budyń zgęstnieje. Do gorącej masy wsypać (suche) galaretki i dobrze rozmieszać. Na koniec do gorącego kremu dodać kostkę masła podzielona na mniejsze kawałki. Mieszać, aż powstanie gładki krem.
Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W formie ułożyć pierwszą warstwę kakaowych ciastek, rozsmarować na niej 1 słoiczek konfitury truskawkowej Łowicz i połowę jeszcze ciepłej masy cytrynowej. Wyłożyć kolejna warstwę Petit Beurrów tym razem jasnych, kolejny słoiczek konfitury truskawkowej i pozostałą część masy budyniowej. Na wierzchu ułożyć ciastka kakaowe. Ciasto schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem, cukru pudru i śmietan-fixu. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny.
Na ciasto wyłożyć połowę ubitej śmietany, warstwę jasnych ciastek, kolejna warstwę konfitury truskawkowej i pozostała bita śmietanę. Wierzch ciasta ozdobić startą białą czekoladą i śmietankowymi drażami. Ciasto przechowywać w lodówce .
Smacznego :- )
Świąteczne ciasto truskawkowo – cytrynowe bez pieczenia |
Świąteczne ciasto truskawkowo – cytrynowe bez pieczenia |
Świąteczne ciasto truskawkowo – cytrynowe bez pieczenia |
bardzo eleganckie i...zimowe :) na świąteczny stół jak znalazł :)
OdpowiedzUsuń