18 grudnia 2017

Świąteczne ciasto truskawkowo – cytrynowe bez pieczenia

Świąteczne ciasto truskawkowo – cytrynowe bez pieczenia
Grudzień w tym roku miałam wyjątkowo pracowity. W weekend prowadziłam warsztaty ze zdrowego gotowania. Dwa pracowite dni, spędzone we wspaniałym towarzystwie. W sobotę przygotowywaliśmy całodzienne zdrowe menu a w niedziele wigilie w zdrowszej odsłonie. Największym zaskoczeniem dla uczestników było piernikowe brownies z buraków – ku ich zaskoczeniu było pyszne: -) Trudno mi uwierzyć że już za chwile Święta! W komputerze czeka kilka przepisów którymi chciałam się z Wami podzielić mama nadzieję, że zdążę. Dziś łatwe i pyszne świąteczne ciasto truskawkowo-cytrynowe bez pieczenia. To propozycja dla wszystkich zabieganych. Ciasto robi się naprawdę błyskawicznie i na pewno oczaruje smakiem i wyglądem. Do zrobienia tego ciasta zainspirowała mnie akcja Łowicza „Z  miłości do truskawek”. Truskawki w środku zimy to świetny pomysł i bajeczny smak.

Świąteczne ciasto truskawkowo – cytrynowe bez pieczenia

Jak zrobić świąteczne ciasto bez pieczenia?

Składniki:
  • 3 słoiczki konfitury truskawkowej Łowicz
  • ok. 200 g ciastek typu petit beurre
  • ok. 200g ciastek kakaowych typu petit beurre
Krem cytrynowy:
  • 1 l mleka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (na 500 ml mleka)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (na 750 ml mleka)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 250 g masła
Dodatkowo:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 opakowania utrwalacza do śmietany
  • 100 g białej czekolady
  • draże śmietankowe

Świąteczne ciasto truskawkowo – cytrynowe bez pieczenia

Przygotować krem cytrynowy: W szklance mleka rozpuścić oba budynie. Pozostałe mleko zagotować, zdjąć z ognia, ciągle mieszając wlać  rozrobiony w mleku budyń. Garnek ponownie wstawić na ogień, podgrzewać do momentu Az budyń zgęstnieje. Do gorącej masy wsypać (suche) galaretki i dobrze rozmieszać. Na koniec do gorącego kremu dodać kostkę masła podzielona na mniejsze kawałki. Mieszać, aż powstanie gładki krem.

Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

W formie ułożyć pierwszą warstwę kakaowych ciastek, rozsmarować na niej 1 słoiczek konfitury truskawkowej Łowicz i połowę jeszcze ciepłej masy cytrynowej. Wyłożyć kolejna warstwę Petit Beurrów tym razem jasnych, kolejny słoiczek konfitury truskawkowej i pozostałą część masy budyniowej. Na wierzchu ułożyć ciastka kakaowe. Ciasto schłodzić w lodówce przez około godzinę.

Śmietanę kremówkę ubić z dodatkiem, cukru pudru i śmietan-fixu. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny.

Na ciasto wyłożyć połowę ubitej śmietany, warstwę jasnych ciastek, kolejna warstwę konfitury truskawkowej i pozostała bita śmietanę. Wierzch ciasta ozdobić startą białą czekoladą i śmietankowymi drażami. Ciasto przechowywać w lodówce .

Smacznego :- )
Świąteczne ciasto truskawkowo – cytrynowe bez pieczenia
Świąteczne ciasto truskawkowo – cytrynowe bez pieczenia
Świąteczne ciasto truskawkowo – cytrynowe bez pieczenia




                              

1 komentarz:

  1. bardzo eleganckie i...zimowe :) na świąteczny stół jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń