Owsiane muffiny z jabłkami |
Nowy rok na blogu rozpoczynam dopiero dziś, za to przepisem na wspaniałe, owsiane muffiny z jabłkami. Muffiny nadają się na podwieczorek, albo drugie śniadanie. Dzięki dodatkowi jabłek pokrojonych w kostkę długo pozostają smaczne. Z wierzchu chrupiące w środku wilgotne z wyczuwalnymi kawałkami owoców – niebo w gębie. Jeśli wolicie bardziej wytrawne wypieki możecie zmniejszyć ilość dodanego cukru. Przed podaniem owsiane muf finki możecie posypać cukrem pudrem.
Owsiane muffiny z jabłkami |
Jak zrobić owsiane muffiny z jabłkami?
Składniki na 12 dużych babeczek:
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka płatków owsianych
- ½ szklanki poszatkowanych orzechów np.: włoskich
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżka kakao
- ⅓ szklanki oleju
- ½ szklanki mleka
- 1 jajko
- ⅔ szklanki cukru
- kilka kropli aromatu waniliowy lub cukier waniliowy
- 2 jabłka
- 4 łyżki żurawiny lub rodzynek
Wymieszać razem obie mąki, płatki
owsiane, sodę, orzechy, żurawinę i kakao.
W drugiej misce wymieszać olej, mleko,
jajko, aromat i cukier.
Jabłka obrać i pokroić w jednocentymetrową
kostkę
Do mąki dodać pokrojone jabłka,
zamieszać, wlać mokre składniki i całość połączyć. Najlepiej zrobić to za pomocą
widelca, nie mieszając ciasta zbyt długo. Ciasto przełożyć do formy na muffinki
wysmarowanej odrobiną masła. Piec przez 25-30 minut w temperaturze 160°C z
funkcją termoobiegu.
Smacznego : )
Owsiane muffiny z jabłkami |
Owsiane muffiny z jabłkami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz