3 grudnia 2017

Hummus z topinamburem

Hummus z topinamburem
Do niedawna hummus kupowałam od czasu do czasu. Lubiłam jeść go z kawałkami warzyw lub z chrupkim chlebem. Chłopaki nie przepadali za nim wiec nie pojawiał się u mnie zbyt często. Wreszcie przed warsztatami z past do chleba, które niedawno prowadziłam, zrobiłam domowy hummus. Oszalałam na jego punkcie! Okazało się, jak to często bywa, że kupne produkty nie dorastają do pięt tym zrobionym samodzielnie. Podobnie było z domowym pesto, paprykarzem czy pastą z makreli. Nawet Junior, ku mojej radości, polubił smarowidło z ciecierzycy. Dziś podzielę się z Wami wyjątkową przepisem na hummus z topinamburem – musicie go wypróbować. Ma subtelny orzechowy smak, i lekką konsystencję. Do humusu dodałam delikatny #OlejWielkopolski  rzepakowy, który nie zabił smaku słonecznika bulwiastego i nadał paście aksamitną konsystencję. Całość, skropiona odrobina oleju i  posypana chrupiącymi chipsami – czy wyobrażacie sobie lepsze dodatek do kanapek? Przepis zgłosiłam do konkursu #olejkonwenanse z Olejem Wielkoposkim. Nagroda główna to robot KitchenAid Aristan 5 – marzenie każdego kto lubi gotować. Jeśli tak jak ja macie chrapkę na taka nagrodę, zajrzyjcie na stronę Oleje Konwenanse gdzie znajdziecie szczegóły konkursu. 
 
Hummus z topinamburem

Jak zrobić humus z topinamburem?

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (około 1/3 szklanki suchego ziarna)
  • ok. 150 g topinamburu
  • 2 łyżki tahini
  • 3 – 4 łyżki soku z cytryny
  • 1  ząbek czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • ok.4 łyżki lodowatej wody
  • 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego rzepakowego
  • sól 

Chipsy z topinamburu
  • 100 g topinamburu
  • ok. ¾ szklanki Oleju Wielkopolskiego rzepakowego

Dodatkowo:
  • 1 łyżka Oleju Wielkopolskiego rzepakowego do skropienia hummusu
  • uprażony czarny sezam

 
Hummus z topinamburem
Do przygotowania najlepiej użyć świeżo ugotowanej ciecierzycy. Wystarczy zalać ją zimną wodą i pozostawić najlepiej na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia ciecierzycę przepłukać i gotować do miękkości. Ugotowana ciecierzyca, która ma być  użyta do zrobienia hummusu powinna z łatwością rozpadać się, kiedy próbujemy ją ścisnąć miedzy palcami.
Jeśli nie  macie czasu na gotowanie, albo dopadła Was nieodparta ochota na ekspresowy hummus użyjcie ciecierzycy z puszki.

150 g topinamburu dokładnie umyć, zalać wodą i ugotować „w mundurkach”, z dodatkiem odrobiny soli do miękkości. Topinambur gotować jak ziemniaki, trwa to jednak zdecydowanie krócej. Odcedzić go, wystudzić i obrać ze skórki.

Pozostałe 100 g topinamburu umyć, osuszyć i pokroić na cienkie, jedno-milimetrowe plasterki. Do niezbyt dużego rondelka wlać około 1 centymetrową warstwę wielkopolskiego oleju rzepakowego i dobrze rozgrzać. Na rozgrzany olej wrzucać porcje plasterków topinamburu i smażyć aż się zarumienią. Wyjąć za pomoca łyżki cedzakowej na papierowy ręcznik i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Odłożyć na bok.

Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i opłukać pod bieżąca wodą. Przełożyć do naczynia blendera, dodać pastę tahini, sok z cytryny, czosnek, olej rzepakowy, obrany topinambur i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Pastę doprawić  solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej masy dolewać powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Dodać jej wg uznania, żeby otrzymać ulubiona konsystencję hummusu.

Gotowy hummus przełożyć do miski, skropić wielkopolskim olejem rzepakowym i posypać chipsami z topinamburu i czarnym sezamem.

Hummus można przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce do 5 dni.

Smacznego :- )

Hummus z topinamburem

olej wielkopolski
Hummus z topinamburem
#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim



                              




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz