Różowe risotto z pieczonymi burakami |
Dziś musi być różowo :- ) Na walentynkowy obiad podałam lekkie, różowe risotto z pieczonymi burakami. Kremowe, rozpływające się w ustach, zaskakujące kolorem i smakiem. Romantyczne serduszka, kieliszek dobrego wina… Tak niewiele potrzeba, żeby wprowadzić miłą atmosferę i uśmiech na twarzy ukochanej osoby. Życzę Wam, żeby każdy dzień był tak radosny, pełen małych niespodzianek i niespiesznych obiadów. Pozostaje tylko włączyć ulubioną muzykę i poczekać na deser :- )
Jak zrobić różowe risotto z pieczonymi burakami?
Składniki:
- 2 średnie upieczone buraki
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 250 g ryżu do risotto
- 1 łyżka listków tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego tymianku)
- ½ szklanki czerwonego wina
- ½ szklanki soku z buraka
- około 2 – 3 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 łyżka masła
- 50 g tartego sera bursztyn (lub innego twardego np.: parmezanu)
Dodatkowo:
- świeży tymianek lub natka pietruszki
- kilka kawałków gorgonzola
Cebulę pokrojona w kostkę zeszklić na
patelni na oliwie. Dodać pokrojony w plasterki czosnek smażyć jeszcze 2 minuty.
Wsypać ryż, chwilę smażyć mieszając od
czasu do czasu, aż nasiąknie tłuszczem i zrobi się lekko szklisty. Dodać czerwone
wino, wymieszać, poczekać aż ryż wchłonie cały płyn, alkohol odparuje. Dolać
sok z buraka i ponownie poczekać aż ryż go wchłonie. Proporcjami (po ok. 100 ml) dodawać bulion i
często mieszać ryż. Gotować ok. 20 minut na małym ogniu, uzupełniając płyn
zawsze, kiedy zostanie wchłonięty przez ziarenka
Kiedy ryż się gotuje buraki obrać
pokroić w plasterki i wykrawaczką do pierniczków wyciąć małe serca. Jeśli nie
chcecie tak spektakularnego efektu, buraki wystarczy pokroić w kostkę.
Kiedy ryż będzie już miękki, ale nierozgotowany,
dodać buraczane serca, tymianek i wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia, dodać starty
ser bursztyn oraz pozostałe masło - wymieszać. Risotto doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem risotto posypać listkami
tymianku lub zielonej pietruszki oraz kilkoma kawałkami sera o intensywnym
smaku np. gorgonzola.
Smacznego:- )
Różowe risotto z pieczonymi burakami |
Jest pięknie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dodatek buraków w risotto. Ja najczęściej dodaję kozi ser, muszę spróbować tego z niebieską pleśnią następnym razem:)
OdpowiedzUsuńAle pyszności i tak świetnie wygląda ten przysmak :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:
BLOG
INSTAGRAM