Cytrynowa babka gotowana |
Choć za oknem śnieg, czapka ciągle na mojej głowie, a wiosna ewidentnie się spóźnia to najwyższy czas pomyśleć o Wielkanocy. W tym roku za namową Patrycji ugotowałam babkę cytrynową. Patrycja pożyczyła mi specjalny garnek, bo nie mam go w swoim kuchennych wyposażeniu. Na pewno kupię go, ponieważ babka wyszła niezwykle delikatna, wilgotna i puszysta. Polecam ugotować Wam na nadchodzące Święta pyszną cytrynową babkę – będziecie zachwyceni.
Cytrynowa babka gotowana |
Jak zrobić cytrynową babkę gotowaną?
Składniki:
- 150 g masła
- 5 żółtek
- 5 białek
- ⅔ szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ⅔ mąki pszennej
- ⅔ mąki ziemniaczanej
- 1 ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka starta z 1 cytryny
- szczypta soli
- 50 ml aromatycznego alkoholu (np.: rumu, amaretto, koniaku)
Lukier cytrynowy:
- 3 łyżki soku z cytryny
- około szklanki cukru pudru
Dekoracja:
- skórka cytrynowa
Wszystkie składniki powinny być w
temperaturze pokojowe.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną
pianę – odłożyć na bok.
Miękkie masło ubić na puszystą masę.
Stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy do uzyskania jasnej, białej
masy. Następnie ciągle miksując, dodawać kolejno żółtka, a na końcu alkohol.
Do maślanej masy dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną
oraz skórkę z cytryny. Na koniec do ciasta dodać pianę z białek – wmieszać ja
delikatnie aby babka była jak najbardziej puszysta.
Formę do gotowania babki o pojemności 1 ½
litra, obficie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć ciasto, zamknąć
wieczko i wstawić do gotującej się wody. Woda powinna sięgać do 2/3 wysokości
formy. Jeśli forma z babką wypływa warto przydusić ją np. kamieniem lub ciężką
pokrywką. Babkę gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 1 ½ godziny. Po
ugotowaniu babkę od razu wyjąc z formy i wystudzić.
Przygotować lukier miksując sok z
cytryny z cukrem pudrem. Cukru dodajemy tyle aby powstał gęsty, biały lukier.
Przestudzoną babkę ozdobić lukrem i skórką z cytryny.
Smacznego :- )
Cytrynowa babka gotowana |
Cytrynowa babka gotowana |
Cytrynowa babka gotowana |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz