22 marca 2018

Cytrynowa babka gotowana

Cytrynowa babka gotowana
Choć za oknem śnieg, czapka ciągle na mojej głowie, a wiosna ewidentnie się spóźnia to  najwyższy czas pomyśleć o Wielkanocy W tym roku za namową Patrycji ugotowałam babkę cytrynową. Patrycja pożyczyła mi specjalny garnek, bo nie mam go w swoim kuchennych wyposażeniu. Na pewno kupię go, ponieważ babka wyszła niezwykle delikatna, wilgotna i puszysta. Polecam ugotować Wam na nadchodzące Święta pyszną cytrynową babkę – będziecie zachwyceni.

Cytrynowa babka gotowana

Jak zrobić cytrynową babkę gotowaną? 

Składniki:
  • 150 g masła
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • ⅔ szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ⅔ mąki pszennej
  • ⅔ mąki ziemniaczanej
  • 1 ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 50 ml aromatycznego alkoholu (np.: rumu, amaretto, koniaku)

Lukier cytrynowy:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • około szklanki cukru pudru

Dekoracja:
  • skórka cytrynowa

  
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowe.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę – odłożyć na bok.

Miękkie masło ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy do uzyskania jasnej, białej masy. Następnie ciągle miksując, dodawać kolejno żółtka, a na końcu alkohol.

Do maślanej masy dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz skórkę z cytryny. Na koniec do ciasta dodać pianę z białek – wmieszać ja delikatnie aby babka była jak najbardziej puszysta.

Formę do gotowania babki o pojemności 1 ½ litra, obficie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przełożyć ciasto, zamknąć wieczko i wstawić do gotującej się wody. Woda powinna sięgać do 2/3 wysokości formy. Jeśli forma z babką wypływa warto przydusić ją np. kamieniem lub ciężką pokrywką. Babkę gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 1 ½ godziny. Po ugotowaniu babkę od razu wyjąc z formy i wystudzić.

Przygotować lukier miksując sok z cytryny z cukrem pudrem. Cukru dodajemy tyle aby powstał gęsty, biały lukier. Przestudzoną babkę ozdobić lukrem i skórką z cytryny.

Smacznego :- )

Cytrynowa babka gotowana

Cytrynowa babka gotowana
Cytrynowa babka gotowana

                              

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz