Kaczka pieczona w całości z jabłkami i żurawiną |
Zawsze podobały mi się kaczki, indyki, gęsi a nawet kurczaki pieczone w całości. Zawsze też uważałam, że to najwyższy stopień wtajemniczenia kulinarnego i nie ma mowy, żeby udało mi się takie cudo przygotować. W końcu odważyłam się i upiekłam kaczkę z jabłkami i żurawiną. Jestem zachwycona i rezultatem! Dzięki nadzieniu z owoców mięso jest delikatne i soczyste, za to skórka chrupiąca. Taki ptak wygląda okazale na stole i na pewno możecie przygotować go na nadchodzące święta. Kaczka będzie świetnie smakować z gotowaną modrą kapustą, z surówką z czerwonej kapusty i buraków lub z surówką z czerwonej kapusty, mandarynek i pistacji.
Jak upiec kaczkę w całości z jabłkami i żurawiną?
Kaczka pieczona w całości z jabłkami i żurawiną |
Składniki:
- 1 duża kaczka
- 2 jabłka
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka majeranku
- sól, świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
Kaczkę umyć i osuszyć. Jeśli to
konieczne za pomocą pęsety usunąć resztki piór.
Kaczkę oprószyć solą i pieprzem wewnątrz
i na zewnątrz.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i
pokroić w dużą kostkę. Jabłko wymieszać z żurawiną i nadziać nią wnętrze
kaczki. Otwór zaszyć lub zasznurować używając wykałaczek.
Mięso posmarować oliwą i oprószyć
majerankiem.
Kaczkę wstawić do nagrzanego piekarnika
do 190°C. Mięso piec 90 – 120 minut w
zależności od wielkości kaczki i preferowanego stopnia zrumienienia skórki.
Kiedy kaczka jest już gotowa można
zostawić ją w wyłączonym piekarniku na około 10 – 15 minut aby „doszła” i lekko
ostygła.
Kaczka świetnie smakuje z gotowaną modrą
kapustą, z surówką z czerwonej kapusty i buraków lub z surówką z czerwonej
kapusty, mandarynek i pistacji.
Smacznego :- )
wspaniały przepis na uroczysty obiad :)
OdpowiedzUsuńPiękna, jak malowana! <3
OdpowiedzUsuń