16 marca 2018

Kaczka pieczona w całości z jabłkami i żurawiną

Kaczka pieczona w całości z jabłkami i żurawiną
Zawsze podobały mi się kaczki, indyki, gęsi a nawet kurczaki pieczone w całości. Zawsze też uważałam, że to najwyższy stopień wtajemniczenia kulinarnego i  nie ma mowy, żeby udało mi się takie cudo przygotować. W końcu odważyłam się i upiekłam kaczkę z jabłkami i żurawiną. Jestem zachwycona i rezultatem! Dzięki nadzieniu z owoców mięso jest delikatne i soczyste, za to skórka chrupiąca. Taki ptak wygląda okazale na stole i na pewno możecie  przygotować go na nadchodzące święta. Kaczka będzie świetnie smakować z gotowaną modrą kapustą, z surówką z czerwonej kapusty i buraków lub z surówką z czerwonej kapusty, mandarynek i pistacji.

Jak upiec kaczkę w całości z jabłkami i żurawiną?

Kaczka pieczona w całości z jabłkami i żurawiną

Składniki:
  • 1 duża kaczka
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek


Kaczkę umyć i osuszyć. Jeśli to konieczne za pomocą pęsety usunąć resztki piór.
Kaczkę oprószyć solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Jabłko wymieszać z żurawiną i nadziać nią wnętrze kaczki. Otwór zaszyć lub zasznurować używając wykałaczek.

Mięso posmarować oliwą i oprószyć majerankiem.

Kaczkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 190°C. Mięso  piec 90 – 120 minut w zależności od wielkości kaczki i preferowanego stopnia zrumienienia skórki.

Kiedy kaczka jest już gotowa można zostawić ją w wyłączonym piekarniku na około 10 – 15 minut aby „doszła” i lekko ostygła.

Kaczka świetnie smakuje z gotowaną modrą kapustą, z surówką z czerwonej kapusty i buraków lub z surówką z czerwonej kapusty, mandarynek i pistacji.

Smacznego :- )
 
Kaczka pieczona w całości z jabłkami i żurawiną
Kaczka pieczona w całości z jabłkami i żurawiną


                              

2 komentarze: